Ezt az évet elbukta a turisztikai szektor

2020.12.08. 10:29

A vendégéjszakák száma októberben közel kétharmadával (64 százalékkal) csökkent, a belföldi vendégéjszakák esetében viszont az áprilisi mélyponthoz képest 14-szeres volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Októberben a koronavírus okozta járvány hatására

  • a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal,
  • míg a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 30 százalékkal csökkent

az előző év azonos időszakához képest.

ksh-turizmus-2020-10.PNG
Fotó: KSH

Az összes vendégéjszaka 89 százalékát a belföldi vendégek töltötték el októberben. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 67 százalékkal volt kevesebb. A belföldi vendégéjszakákat tekintve az áprilisi mélyponthoz mérten a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatokon 14-szeres volt a növekedés, míg az előző hónaphoz képest 26 százalékos csökkenést tapasztaltak a KSH munkatársai.

Októberben 2080 kereskedelmi szálláshely, köztük 744 szálloda és 826 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.

Az év első tíz hónapjában így a kereskedelmi szálláshelyek 53 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi vendégek 74, a belföldiek 33 százalékkal kevesebb (3,6 millió, illetve 9,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 54 százalékkal csökkent, és 219 milliárd forintot tett ki – közölte a statisztikai hivatal.

Mivel a napokban Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a szigorító intézkedéseket meghosszabbítják, így a turisztikai ágazat azon reménye is elszállt, hogy az év végi ünnepek alkalmával megpróbálnak visszahozni valamit az idei évből.