Rekordszámú albérlet ömlött a piacra

DSC 4765
2020.12.08. 09:20

Rekordszintet ért el a kínálat az albérletpiacon, és már nem csak Budapesten érezhető a koronavírus miatti albérletár-csökkenés az ingatlan.com elemzése szerint. 

Meglepetés a piacon

A bérelhető lakások kínálata rekordszintre emelkedett. A tulajdonosok és ingatlanközvetítők

  • ez év decemberében 25 416 kiadó ingatlanhirdetésben kerestek bérlőt,
  • az ingatlan.com öt évre visszatekintő albérletpiaci adatai szerint soha nem volt ilyen széles a választék az év utolsó hónapjában.
albérletárindex.png
Fotó: ingatlan.com

„Ez meglepetés, mivel az elmúlt években decemberben jellemzően szűkült a kiadó lakások kínálata. Most viszont rekord született, és még a 2019. augusztusi kínálati csúcsához képest is majdnem 30 százalékkal több kiadó lakásból és házból válogathatnak a bérlők.

Ez egyértelműen a járvány kedvezőtlen hatásaival magyarázható:

  • A turizmus lényegében leállt, így nincs kereslet a rövid távon kivehető lakásokra.
  • A pandémia miatt nőtt a munkanélküliség, sokan kénytelenek voltak feladni az albérletüket.
  • Az egyetemisták egy része pedig hazaköltözött a digitális munkarend miatt.”

Az országon belül a fővárosban található a legtöbb kiadó lakás. Budapesten is csúcsra ért a kínálat december elején: több mint 18,8 ezer kiadó ingatlanhirdetés volt elérhető, ami szintén rekordot jelent. Balogh László hozzátette: „A kínálatbővüléssel párhuzamosan a bérleti díjak is csökkentek. Budapesten az átlagos havi bérleti díj decemberben 135 ezer forint volt, ami többéves mélypontnak felel meg.”

Budapest.png
Fotó: ingatlan.com

Már nem csak Budapesten

Az ingatlan.com szakértője elmondta azt is, hogy már nem csak Budapesten érezhető az albérletárak csökkenése, mivel a legtöbb egyetemvárosban kevesebbet kell fizetni a kiadó lakásokért. Veszprémben és Szegeden 4-5 százalékos az éves csökkenés mértéke, de Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán, Kecskeméten, Egerben és Győrben is 8-10 százalékkal alacsonyabb a kiadó lakások átlagos havi bérleti díja. Pécsen minimális, 1 százalékos az áresés, Miskolcon és Debrecenben pedig ugyanannyiba kerülnek az albérletek, mint egy évvel ezelőtt. Hajdú-Bihar megyeszékhelyén azonban az utóbbi egy hónapban 9 százalékos csökkenés ment végbe, ami jelentősnek mondható.

városok.png
Fotó: ingatlan.com

(Borítókép: Bődey János / Index)