A vízzel is lehet már spekulálni a Wall Streeten

2020.12.08. 14:05 Módosítva: 2020.12.08. 14:05

Az arany és az olaj után most már a víz is megjelent árutőzsdei termékként a Wall Streeten – írja a Portfolio

A mezőgazdasági szereplők, hedge fundok és az önkormányzatok mostantól kezdve képesek lesznek

a víz jövőbeli elérhetőségére – vagy épp az ellen – spekulálni Kaliforniában.

A CME Group ugyanis 2021. januári lejárattal indított egy határidős kontraktust, amely Kalifornia 1,1 milliárd dolláros spot vízpiacához van kötve. 

A változást már szeptemberben bejelentették, azt követően, hogy tűzvészek pusztítottak Kaliforniában, valamint nyolc éve aszály volt az államban.

Az ügylet lényege az, hogy a nagy vízfogyasztók – például a mandulatermelők és az elektromos közművek – számára fedezetet biztosítsanak a vízár ingadozásával szemben. 

A klímaváltozás, az aszályok, a népesség növekedése és a szennyezés valószínűleg az elkövetkező évek során a vízhiánnyal és az árazással kapcsolatban aktuális témát jelent majd. Mindenképpen figyelni fogjuk, hogy hogyan alakul ez az új határidős kontraktus

– mondta el Deane Dray, az RBC Capital Markets ügyvezető igazgatója és elemzője.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete már régóta figyelmeztetett arra, hogy a klímaváltozás súlyos aszályokhoz és egyre több áradáshoz vezet, így a víz elérhetősége mind kevésbé lesz kiszámítható. Kaliforniában a legutóbbi akut szárazság 2011 decemberétől tavaly márciusig tartott a U.S. Drought Monitor adatai szerint.