Nincs nagy meglepetés, az EKB emelt az eszközvásárlási programjának keretösszegén

2020.12.10. 14:29

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott csütörtöki monetáris politikai ülésén az irányadó eurókamaton. Megemelte viszont eszközvásárlási programja keretösszegét és meghosszabbította annak futamidejét, szintén a piaci várakozásokkal összhangban.

A kormányzótanács változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

Döntésében a kormányzótanács leszögezte, hogy az irányadó kamatokat a korábban követett gyakorlatot folytatva mindaddig a jelenlegi szinten szándékozik tartani, amíg az inflációs kilátások határozottan meg nem közelítik a 2 százalék közeli célt.

A kormányzótanács egyúttal bejelentette, hogy a járványvédelmi sürgősségi program (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP) eddigi 1350 milliárd eurós összegét 500 milliárd euróval, 1850 milliárdra emeli meg, és annak határidejét 2021. június végéről 2022. március végéig hosszabbítja meg.

A keretösszeg megemelése megfelelt a piaci várakozásoknak, annak határidejét pedig 2021 végéig várták meghosszabbítani elemzők.