Nemzetstratégiai jelentőségűvé vált a magyar szuperbank létrejötte

2020.12.10. 14:19 Módosítva: 2020.12.10. 14:22

A magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében, közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette az Orbán-kormány a Magyar Bankholding Zrt. a Budapest Bank, a Takarékbank és az MKB vállalkozások feletti közvetlen egyedüli irányításszerzését

– derül ki a december 9-én megjelent Magyar Közlönyből.

Ismert, az MKB-ból 48,62 százalékot Magyarország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc tulajdonol. 

A napi.hu felhívja a figyelmet, hogy a rendelet a versenytörvényre hivatkozik. Ebben fő szabályként be kell jelenteni a vállalkozások összefonódását a Gazdasági Versenyhivatalnak, ha az abban szereplő vállalkozásoknak az előző üzleti évben elért nettó árbevétele – együttesen – a tizenötmilliárd forintot meghaladja.

Azt is a versenytörvény mondja ki, hogy a kormány a vállalkozások összefonódását közérdekből – így különösen a munkahelyek megőrzése, az ellátás biztonsága érdekében – nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítheti.

Az ilyen összefonódáshoz nem kell a GVH engedélyét kérni.

Mint az Index beszámolt róla, a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának cégnyilvántartási bejegyezésével júniusban jött létre a Magyar Bankholding Zrt. A közös pénzügyi holding létrehozásáról május közepén írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. az MKB Bank Nyrt.-vel.

Május 26-án bejelentették, hogy az együttműködéshez a Budapest Bank Zrt. (BB) is csatlakozik. A három résztvevő mindegyike 33,33 százalékos közvetlen tulajdoni részesedéssel rendelkezik az új társaságban.

Ezt gondolja a másik hazai nagybank, az OTP

Korábban megkérdeztük az OTP Bank vezérigazgató-helyettesét, hogy összességében mit gondol a fúzióról, Magyarország második legnagyobb bankcsoportjának létrejötte milyen átrendeződést jelent. Bencsik László azt mondta, hogy ez nem egy új keletű dolog, évtizedek óta szó volt róla, hogy

MAGYARORSZÁGON SOK BANK MŰKÖDIK, ÉS VALAMIFÉLE KONSZOLIDÁCIÓNAK EL KELLENE INDULNIA.

„Azt gondolom, teljesen természetes folyamat, hogy konszolidálódik a magyar bankrendszer, ennek egyik fontos állomását figyelhetjük meg. Nyilván a következő években ez az összeolvadás azért jelentős feladatot jelent majd az érintetteknek, de ezt követően kialakul egy nagy bank hazánkban” – nyilatkozta a vezérigazgató-helyettes.