A májusi szintre esett vissza a GKI fogyasztói bizalmi indexe

2020.12.11. 06:59

Ötödik hónapja, július óta esik a fogyasztói bizalmi index, de a havi csökkenés mértéke most decemberben volt a legjelentősebb, 5,5 pont – közölte a GKI gazdaságkutató az MTI-vel.

Az év utolsó hónapjában mért –38,5 pont megegyezik a tavaszi járványpánikot követő első hónap, azaz május nagyon alacsony értékével. 

Áprilisban legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Ebben újabb romlást hozott a december, így az áprilisi zuhanásnak összességében mindössze egyharmadát sikerült eltüntetni az év utolsó hónapjára.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen romlónak értékelte, így e mutató az áprilisi esés 40 százalékát tudta visszaépíteni. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése jelentősen romlott decemberben, az áprilisi zuhanásnak itt is csak 40 százalékát sikerült ledolgozni. 

Decemberben kissé csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. Ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit novemberhez képest közepesen romlónak érzékelték az emberek.