Kriptovaluták: a hatalmas adóteherről is érdemes beszélni

2020.12.11. 06:57 Módosítva: 2020.12.11. 06:58

Több mint 26 százalékos adóterheléssel kell számolniuk a befektetésük nyeresége után azoknak a magánszemélyeknek, akik valamelyik fiat devizára váltják a történelmi csúcsokat döntögető Bitcoinjukat – írja a portfolio.hu.

A gazdasági lap emlékeztet, hogy a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező kriptodeviza, a Bitcoin árfolyama még soha nem volt olyan magasan története során, mint az elmúlt hetekben: az idei évben az árfolyam már 170 százalékot rallizott, az elmúlt 1 hónapban 50 százalékot, amivel messze az egyik legjobb befektetésnek bizonyult idén.

Nem szabad azonban arról sem elfeledkezni, hogy milyen adózás alá esnek a kriptovaluták, Magyarországon majdnem a befektetett összeg harminc százalékát kell befizetni az államkasszába. Abban az esetben, ha valaki magánszemélyként kriptovalutával kereskedik, akkor ez jelenlegi szja-rendszerében egyéb jövedelemnek minősül.

A lap által megszólaltatott szakértő rámutat:  

Ez a legkedvezőtlenebb adózási kategória a magánszemély befektetőknek, ugyanis 15 százalék az szja, ami önmagában nem olyan sok, de ehhez még hozzájön felső korlát nélkül 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó. Az szja-t azonban ilyenkor csak a jövedelem 87 százalékára kell vetíteni, vagyis emiatt 26,535 százalék a tényleges adóteher.