Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

A koronavírusra is fizet az életbiztosítás

2020.12.14. 11:51

A biztosítótársaságok jellemzően kifizetik a koronavírus-fertőzésben elhunytak életbiztosítását, sőt több biztosító a járványhelyzet idején az ügyfelek szempontjából kedvezően változtatott a szerződéses feltételeken – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A szervezet ismertette: a hazai életbiztosítási piac szinte teljes egészét lefedő tizenegy Mabisz-tag 

kockázati életbiztosításaiban nem tartozik a kizárások közé a koronavírus-fertőzés.

Van olyan biztosító, amelynek szerződési feltételei eleve nem tartalmaznak járványhelyzetre vonatkozó kizárásokat. Mások úgy értelmezik, hogy azért nem kizáró ok náluk a koronavírus, mert nem minősül sem heveny fertőző, sem kritikus betegségnek.

Van olyan biztosító, amelyik külön felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években értékesített kockázati életbiztosításuk szerződéses feltételei szerint kizáró eseménynek minősülhetne a koronavírus-járvány, de úgy döntöttek, hogy a koronavírussal kapcsolatos biztosítási eseményekre is minden egyéni és csoportos kockázati életbiztosítás esetén szolgáltatnak – közölte a Mabisz.

Az egészségbiztosításokban ugyanakkor lehetnek lényeges eltérések

 az egyes társaságok termékei között. Előfordulhat, hogy a szerződési feltételek nem terjednek ki a koronavírussal kapcsolatos ellátásokra.

A Mabisz szerint érdemes konzultálni biztosítási szakemberekkel, mert a megkötött szerződésekben az átlagosan igényelt biztosítási védelem mértéke nem ideális, jelentős az alulbiztosítottság.