11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26. ÉLŐ
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Cégek, amelyekbe megérte befektetni a járvány idején

2020.12.15. 12:59 Módosítva: 2020.12.18. 09:09
Több világgazdasági elemzést végigfutva kirajzolódik, hogy amíg Kína és az Egyesült Államok gazdasága már 2021 végére visszakapaszkodik vagy túlszárnyalja a 2019-es GDP-növekedést, addig Európa kilábalása minimum 3 évig eltart majd. A koronavírus-járvány idején az óriás techcégekbe nagyon megérte pénzt tenni, ahogy a Zoom vagy a Netflix is bölcs döntésnek bizonyult.

A Consensus Economics 2020-as előrejelzései szerint Európában mindenhol csökkenő GDP-vel számolnak, miközben Kína növelni fogja a gazdasága méretét az év végéig. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzése hasonló adatokat mutat. Az OECD szerint 2021 végére az USA gazdasága nagyjából ugyanakkora lesz, mint 2019-ben volt, míg Kínáé 10 százalékkal nagyobb.

A fogyasztás Kínában sem állt helyre. Ázsia gyártási központjai ugyan profitáltak az otthoni munkához szükséges felszerelések és az egészségügyi eszközök piacán megjelent kiugró külföldi keresletből, de idővel ez a kereslet visszaesik, amit a belföldi fogyasztás nem tud ellensúlyozni, így az érintett gazdaságok egy tradicionálisabb recesszióval szembesülhetnek.

A Trading Economics prognózisa borúsabb képet fest Európa számára.

Az adatok szerint a GDP mértéke jó eséllyel még 2023-ban sem éri el a járvány előtti szintet.

A pandémia első felvonásában a globális piacot figyelve a kisbefektetők óriási bizonytalanság közepette próbáltak kiutat keresni a káoszból. A gazdasági bizonytalanság minden iparágba begyűrűzött, így részvényeik elkezdtek veszíteni az értékükből. Nekik három választásuk maradt:

  • felszámolják minden befektetésüket,
  • megtartják a részvényeket és megpróbálják átvészelni a vihart,
  • átrendezik a portfóliójukat.

Akik a harmadik opciót választották, követték a releváns híreket, és olyan cégekbe fektettek, mint a Zoom, a Teladoc Health vagy a Netflix, azok nemcsak megőrizték portfóliójuk értékét, hanem növelték is azt.

A techóriások is jó választásnak bizonyultak.

Az Apple, a Facebook, a Google, a Microsoft, a Netflix és az Amazon részvényértékei rövid visszaesés után növekedésbe fordultak, és több közülük novemberben 5 éves csúcson volt.

A jó befektetési lehetőségek a járvány időszakában sem tűntek el, noha a számuk megcsappant, és az óriási médiazaj miatt nehezebb is volt rájuk lelni. Jó példa erre az Alpha Pro Tech, egy amerikai N95 típusú maszkot gyártó cég, amely – kihasználva a bődületes keresletet – 344 százalékkal növelte papírjainak értékét januártól novemberig.

Egy amerikai befektetési szolgáltatásokat nyújtó cég, a Stifel szerint vannak vállalatok, amelyek hosszabb távon is előnyt kovácsolnak majd a koronavírus teremtette helyzetből. Ilyenformán jó befektetésnek tartják az Amazont, az eBayt, a használt autók online értékesítésével foglalkozó Carvana és Vroom vállalatokat, valamint a kézzel készült és vintage termékek webshopját, az Etsyt.

Az elemzéshez szolgáló információkat a mesterséges intelligencián alapuló, a szemantikus keresés elvén működő alkalmazás, a BrightMeUp! szolgáltatta.   • Hírek
  • Bankszámla