Megtépázta őket 2020, de kedvezőbb díjvisszatérítésre számíthatnak

D  VG20200114011
2020.12.15. 15:09

A téli majd a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben, egyes területeken a termés teljes egészében odalett – írja a napi.hu.  A fagyok után jött tavasszal végén és nyáron aszály sújtotta a termőterületek jelentős részét, majd

öt éve nem látott mértékű jég- és viharkárok pusztították a mezőgazdasági kultúrákat.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elemzéséből – a gazdasági portál szerint – az derül ki, hogy rekord értékben kötöttek az idén a gazdák támogatott agrárbiztosításokat. 

Ebben a rendszerben a gazdálkodók a mindenkori keretösszeg erejéig a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának maximum 70 százalékát visszakapják utólagos támogatásként. A támogatási keret emelésével a díjtámogatás idei felosztása a tavalyinál kedvezőbb, vagy azzal megegyező arányok mellett, biztosítási típus szerint az alábbi séma szerint zajlik majd. 

A napi.hu részletezi:

  • A legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére, illetve csonthéjas és héjas kultúrákra kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében a maximálishoz közeli, 64 százalékos visszatérítésre számíthatnak a gazdák, a tavalyi 55 százalék után.
  • A jórészt ültetvény. és zöldségkultúrákra köthető biztosítások (B típus) esetén 40 százalék,
  • a többi szántóföldi kultúra (C típus) esetén pedig szintén 40 százalékos visszatérítés várható. 

A cikkben megszólaltatott szakértő szerint a díjállomány jelentős mértékű emelkedésében szerepet játszik a biztosítottak számának gyarapodása, valamint a kockázati fedezetek körének bővülése is. 

Borítókép: Zúzmarás körtefát metsz egy munkás 2020. január 14-én. MTI/Varga György