A lakásfelújítások kétharmadát kifehérítheti az állami támogatás

2020.12.15. 15:36

Nő a munkadíjak elszámolásához kötött állami támogatás mértéke a jövő év elejétől kezdve, emiatt várhatóan a lakásfelújítások többségét írásos szerződés alapján végezhetik majd.

Januárban új otthonfelújítási program indul, amelynek keretében az állam a szerződés alapján végzett felújítások költségének 50 százalékát átvállalja. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta:

országos szinten 200 ezer lakás nagyobb felújítására és 25 ezer lakóingatlan építésére lesz elegendő kapacitása a programnak. 

Idén az eddigi becslések szerint körülbelül 190 ezer lakást újíthattak fel, viszont az esetek 60 százalékában a dolgozók írásos szerződés nélkül végezték el a munkát.

Az ÉVOSZ arra számít, hogy ez a tendencia az állami támogatások érkezése által megfordulhat, és jelentősen – akár 30 százalékra is – csökkenhet a szerződés nélküli felújítások aránya. 

A hatékonyság javulásával folyamatosan beruházásokra és a foglalkoztatottak képzésére, valamint az ezeket segítő állami beruházásokra van szükség – hangsúlyozta Koji László.

Elmondta továbbá, hogy a lakóingatlanokban átlagosan húszévente lenne szükség nagyobb korszerűsítésre.

Éves szinten lebontva mindez átlagosan 240-250 ezer forintnyi költséget jelentene. 

A szakértő azt is részletezte, hogy egy-egy felújítást akkor tudnak „érdemlegesnek” tekinteni, ha annak a költsége eléri a kétmillió forintot. A felújítások negyven százalékára ehhez képest csak 1-2 millió forintot költenek – mondta. 

Koji László szerint kérdéses, hogy az állami támogatás bevezetése milyen mértékben ösztönzi majd az embereket nagyobb volumenű és értékű felújításokra. Hozzátette: a számlaadások gyakoriságának növekedése miatt várhatóan emelkedni fognak valamelyest a munkadíjak is.