Matolcsy György nyugodt, és pozitívan tekint a jövőre

2020.12.15. 16:03

A monetáris politikai feltételek változatlanul hagyásával a jegybank megerősítette eddigi politikájának pilléreit – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank YouTube-csatornáján kedden közvetített sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök megjegyezte: az MNB minden eszközével az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és a kormány gazdaságpolitikáját támogatta.

A 2020-as év értékeléséről szólva elmondta, hogy a magyar gazdaság az utóbbi 100 év ötödik legnagyobb visszaesését szenvedi el idén, az előrejelzések azonban jók, és „pozitívan tekinthetünk” a következő évekre.

Nem változtattak az alapkamaton 

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa nem módosította a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjét és a kamatfolyosón sem változtatott – közölte honlapján a jegybank. Az MNB döntése megfelelt az elemzői várakozásoknak. A Monetáris Tanács előző ülésein is változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat azóta, hogy a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta 0,9 százalékon állt.

Patai Mihály, a monetáris tanács tagja, az MNB alelnöke az online sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a jegybank növekedési kötvényprogramjával idén eddig 32 vállalat élt, év végére becslése szerint ez a szám 34-35-re bővülhet. A kötvényprogram 570-600 milliárd forintnyi pénzmennyiséget mozgatott meg, amely a jelenlegi helyzetben pótolhatatlan, hiszen viszonylag olcsó tőkéhez juttatja a fejlesztési elképzelésekkel rendelkező nagyobb vállalatokat – fejtette ki az alelnök.

A legkisebb vállalati kötvénykibocsátás 1, a legnagyobb 70 milliárd forintos volt – tette hozzá Patai Mihály utalva arra, hogy a program jövőre folytatódni fog. A növekedési hitelprogramról szólva az alelnök kifejtette, annak áprilisban indított szakaszán keresztül 17 ezer vállalat jutott olcsó finanszírozáshoz, 8 év alatt pedig 60 ezer kis- és közepes vállalkozás élt a lehetőséggel.

A Covid–19 előtti tíz év magyar gazdasági eredményeit összegezte nemrég az MNB elnöke azért, hogy lássuk, szerinte hová kell majd visszatérni a pandémia után. Matolcsy György úgy látja, Magyarország az elmúlt esztendők során a régió sereghajtójából újra az éllovasok közé emelkedett.