A Nitrogénművek köszöni, jól van

2020.12.15. 16:43 Módosítva: 2020.12.15. 16:44

Az idei év kiemelkedően jól alakult a Bige cégcsoport számára, és egyik legsikeresebb évét zárja a Nitrogénművek Zrt. – mondta a társaság tulajdonosa, Bige László a Vidék Magazinnak adott interjúban.

Bige arra is kitért a cikkben, hogy hiába a pandémia, egy dolgozótól sem váltak meg, sőt: csapatuk új szakemberekkel, mérnökökkel, jogi vezetővel, gazdasági és kereskedelmi felső vezetőkkel bővült.

A Covid–19 ellenére növelni tudták a gyártást, és bővíteni a disztribúciós csatornáikat. A jelentős exportpiacaikon erősödtek, és új piacokra is adtak el. A társaság termelése közel felét mintegy 13 európai országba értékesíti – árbevételének fele exportból származik –, Magyarországon hozzávetőleg 10 ezer partnerük van. Ez a széles spektrumú földrajzi diverzifikáció megszünteti a függőséget bármely piactól – így a tulajdonos. 

Mint mondta, beérett az a közel 420 millió eurós befektetéssorozat, amit a Nitrogénművek 2004–2017 között a legmodernebb technológiákba fektetett.

Magyarországon bárminemű állami támogatás nélkül, a privát szektorban ekkora beruházást még senki nem csinált. Ezért működik stabilan az évi 1,45 millió tonna nitrogénalapú műtrágya gyártására alkalmas modern péti gyár, ami technológiában és termékeik minőségében is világszínvonalú.

A befektetésre azért is szükség volt, hogy a magyar gazdáknak mindig jó minőségű, hazai gyártású műtrágya álljon rendelkezésre. Nem létezik modern, hatékony mezőgazdasági termelés nitrogénalapú talajtáplálás nélkül – emelte ki.

Ismert, Bige Lászlót, Magyarország egyik leggazdagabb emberét vesztegetéssel vádolták meg májusban. A vádakra egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott, meglehetősen hosszú és különös közleményben reagált, amelyben egyebek mellett arról ír, hogy a hatóságok bevonásával szisztematikus hadjárat zajlik ellene, amelynek irányítója szerinte egyértelműen Csányi Sándor.