Nem nagyon van félretett pénzük a magyaroknak

2020.12.15. 15:50 Módosítva: 2020.12.15. 15:52

A magyarok 36 százaléka mindössze egy hónapig tudna megélni a meglévő megtakarításából, ha megszűnne a rendszeres havi jövedelme a K&H felmérése szerint, amelyről az MTI-t kedden tájékoztatták.

A közleményben kiemelték, a magyarok átlagosan 7 hónapot tudnának átvészelni meglévő forrásaikból. Ez megegyezik az egy évvel korábbi szinttel, és 1 hónapos emelkedést jelent a 2018-as eredményhez képest.

A felmérés szerint a lakosság 8 százaléka 1-2 évre szükséges anyagi háttérrel rendelkezik, 5 százalékuk pedig azt mondta, akár több mint 2 évig is képes lenne bevétel nélkül megélni.

Nemek szerinti lebontásban vizsgálva,

a nők 41, a férfiak 30 százaléka bírná maximum 1 hónapig bevétel nélkül

– hívta fel a figyelmet a pénzintézet az egyenlőtlenségekre.

A keleti országrészben a háztartások 43 százaléka tartozik a legkiszolgáltatottabb kategóriába,

nyugaton és a középső országrészben csak 31-32 százalékos az arányuk, míg a fővárosban csupán 25 százalékos.

A kutatás szerint azok körében, akiknek a járvány miatt megszűnt az állása, 79 százalék maximum 3 hónapig tudna megélni a tartalékaiból.

Zobor Zsuzsa, a K&H alapok kezelőjének vezetője elmondta: jelentős azok aránya, akik nagyon rövid időre elegendő tartalékkal rendelkeznek. Éppen ezért lényeges, hogy az érintettek minél előbb kezdjék el a takarékoskodást, így stabilabb háttérrel várhatják a hirtelen jött változásokat.

A felmérést a pénzintézet a Free Association megbízásából végezte. A kutatásban negyedévente 500 fő vesz részt, a minta országosan reprezentatív a 30–59 éves, online lakosságra. Az adatfelvétel 2020. május 22. és június 2. között zajlott.  • Tippek
  • Hírek