Legkorábban 2021 második felétől érkezhet az EU helyreállítási pénze

2020.12.16. 09:13

Magyarország összesen mintegy 50 milliárd euróval (350 forintos középárfolyamon 17,5 ezer milliárd forinttal) részesül a csütörtöki EU-csúcs nyomán felszabaduló két közösségi finanszírozási eszközből a következő hét évben. Az „új pénzek” érkezése azonban jobbára az év második felétől indul csak – olvasható az infostart.hu cikkében.

Ahogy arról az Index is beszámolt, a magyar kormánynak végül sikerült megegyeznie az Európai Unióval december 10-én, ami azért volt különösen fontos, mert így nem kellett megszakítani az uniós költségvetés folyamatos működését és ezzel a különböző eszközök, programok, projektek finanszírozását. Azonban az újabb milliárdokhoz még egy darabig nem férhet hozzá Magyarország. 2021-ben még a korábban kapott keretét használja fel.

A sokat emlegetett helyreállítási alap (750 milliárd euró), ami a koronavírus okozta gondok kezelésére szolgál, amolyan zárt pénztárca, mert a 

felhasználásához a végrehajtás számos feltételét és módját ki kell még dolgozni.

Ami biztosan tudható, hogy az alapból 672,5 milliárd euró közvetlenül a tagországokhoz kerül, a maradék 77,5 milliárdot már folyamatban lévő közösségi programokra költik, míg a 672,5 milliárdnak közel a fele (312,5 milliárd) tagországoknak járó, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás lesz, a további 360 milliárd eurót kedvezményes kamatozású hitelként osztják szét. 

Ahhoz, hogy Magyarország megkapja a neki járó térítésmentes támogatásból a 7,8 milliárd eurót, illetve a kedvezményes hitelkeretből a 10 milliárdot, 

be kell terjesztenie egy nemzeti helyreállítási tervet,

ami minden más tagállam kötelessége is. 

Számolni kell majd az úgynevezett: vészfék-mechanizmussal is, ami azt jelenti, hogy a jövőben 

bármely tagállam felvetheti, hogy szerinte valamely „tagtárs” nem a reformprogramjában rögzített paramétereknek megfelelően használja fel a kapott összeget.

Ilyenkor a támogatás folyósítását felfüggesztik, és a kérdést a tagországok közötti fórumon vagy végső esetben akár az európai tanácsi, az EU-csúcs-szinten vizsgálják, ami hosszú időre elzárhatja a pénzcsapot. 

Ahhoz, hogy például az agrárszektor megkapja a neki megítélt milliárdokat, előbb ki kell dolgozni és el kell fogadtatni azokat az operatív programokat, amelyekre, amelyekben fel akarják használni az Európai Unió pénzeit.