Bige László letartóztatását indítványozza az ügyészség

2020.12.17. 12:42

A Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Főügyészség reggel kiadott közleménye szerint indítványozzák a letartóztatását annak a férfinak, aki

több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el

úgy, hogy eközben mintegy kétmilliárd forinttal károsította meg a saját cégét. A milliárdos Bige Lászlót nem nevesítik, csak egy nyíregyházi vállalkozót említenek. Az ügyészség azért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, mert

a bűncselekmény büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés,

és tartani lehet attól, hogy a külföldi kapcsolatokkal rendelkező gyanúsított szabadlábon megszökne vagy elrejtőzne a hatóságok elől. Fennáll annak is a veszélye, hogy szabadlábon befolyásolná a vele munkakapcsolatban állókat vallomásuk megtételében.

A közlemény egyébként utal arra is, hogy a gyanúsított ellen a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Főügyészség vádirata alapján hasonló vesztegetés elfogadásának bűntette miatt már folyik büntetőeljárás. Tavasszal írtunk arról, hogy börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség Bige Lászlóval, a milliárdos műtrágyakirállyal szemben.

Ezzel a mostani üggyel kapcsolatban az ügyészség úgy fogalmaz, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi egyik cége 2018 előtt, éveken át nagy mennyiségben állított elő mezőgazdaságban felhasználható terméket, melynek egy részét – utasítására – valótlanul selejtesnek minősítették, és csökkentett áron adták el a kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedőcég szintén a férfi érdekeltségébe tartozott. A kereskedők ezt követően piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a terméket.

Az egyik kereskedőcég vezetőjével a vállalkozó megállapodott, hogy valótlanul selejtesnek minősített terméket fog neki eladni, aki azt továbbértékesíti a végfelhasználóknak, azonban az így keletkezett vételár egy bizonyos részét készpénzben visszaadja a férfinak.

Összesen több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt vett át így a férfi üzletfelétől az évek alatt.

Ahogy azt a héten az Index is megírta, Bige László milliárdost, az egyik leggazdagabb magyart kedden őrizetbe vették, és gyanúsítottként hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.