Annyi adat van a NAV-nál, ami 225 évnyi HD-filmmel ér fel

2020.12.17. 17:14

Elképesztő méretű adatvagyon áll már most is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendelkezésére, rengeteg helyről jön az információ – fogalmazott a Haszon magazinnak adott interjúban Sors László, a NAV vezetője. Az adatok forrásai között megemlítette például az online-pénztárgép-rendszert, az EKÁER-t (Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer), az Online Számla rendszert, valamint különböző kifizetői adatszolgáltatásokat, az adóbevallások adatait – összesen mintegy 7,5 petabyte-nyi adatról van szó, ami évek óta exponenciálisan nő.

Ez annyi, mint egy 225 évig tartó HD minőségű film adatmennyisége.

Sors László szerint „befellegzett az adótrükközőknek”, mert a mesterséges intelligenciát is bevető algoritmusok hihetetlen gyorsasággal csapnak le az ismert minták alapján a gyanús üzleti számokra. Elmondta, hogy valós időben látják majd nemsokára a cégek működését, és rálátnak a nemzetközi számlákra is.

„Egyébként egy gazdasági eseménnyel összefüggésben alapvetően három dologra vagyunk kíváncsiak: megvalósult-e az értékesítés, a szolgáltatás, arról kiállította-e az eladó a bizonylatot, és milyen utat jár be a pénz. Innen már nem kérdés, mi az ügylet adójogi következménye. A rendszer január 1-jén kiteljesedik: minden számla adata valós időben látható” – fogalmazott a magazinnak az adóhivatalt vezető államtitkár.