Százmilliárdokkal támogatják az otthonteremtést

2020.12.17. 12:11

Az új otthonteremtési program egésze nagyjából 300 milliárd forintba kerülhet jövőre a költségvetésnek, és ennek több mint a felét felújításra fordíthatják majd a családok – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a portfolio.hu-nak.

A keret felülről nyitott, nem kell attól tartani, hogy elfogy a pénz, és a programnak idejekorán vége szakad

− mondta a miniszter.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány tíz év alatt tehát több mint két és félszeresére emelte a családtámogatásra szánt anyagi elköteleződését. Erre a célra a kormány 2010-ben 960 milliárd forintot fordított, 2021-ben 2300 milliárd forint lett volna megcélozva, amely összeg az új programokkal 2600 milliárdra változott − írja az MTI.

A kormánynak a családok támogatásán kívül további két célkitűzése van. Egyrészt szeretnék, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, másrészt a már gyermeket nevelő családok életkörülményein kívánnak javítani – fejtette ki Novák Katalin.

A miniszter beszámolója szerint a fiatal szülők minimum két gyereket terveznek, és ha ez tényleg megvalósulna, akkor demográfiai értelemben rendben lennénk.

Novák Katalin úgy fogalmazott: nem titkolják, hogy azokat segítik, akik a gyerekeikért, és nem a gyermekeikből akarnak élni, azaz nem segélyt kínálnak, a családtámogatások jelentős részét munkához kötik.

Az állam felelős módon csak meghatározott időszakra tudja vállalni az áfacsökkentésből eredő bevételkiesést − válaszolt Novák az 5 százalékos lakásáfa visszavezetéséről szóló kérdésre.

A felújítási támogatás munkaerőhiányt generáló hatásait firtató kérdésre a miniszter megjegyezte, hogy hisz a piac szabályozó erejében, abban, hogy a piac képes a nehéz helyzetekre is jó megoldásokat találni. Manapság nem feltétlenül a munkaerőhiány a jellemző, és a különböző szakmák közötti átjárhatóság sem elvetendő – mondta.

Az MTI beszámolója szerint a miniszter az interjúban ígéretet tett arra, hogy a 

másfél évnél idősebb gyermekek örökbe fogadása után is mihamarabb lehetővé teszik igénybe venni a babaváró hitelhez kapcsolódó támogatásokat és a jelzáloghitel-elengedés lehetőségét.

Novák beszélt arról is, hogy az 5 százalékos áfa, a csok és a babaváró támogatás miatt rengeteget kellett egyeztetniük az EU-val. Általában az a brüsszeli álláspont, hogy nem tartják legitim célnak a gyermekvállalás támogatását.

A rozsdaövezetek nullaszázalékos áfájának bevezetésével kapcsolatban azt válaszolta, hogy a szabályozás majdnem kész van, és bízik abban, hogy január 1-jétől ez is el tud indulni.