A bajba jutott cégek máig nem tudják, élhetnek-e a hiteltörlesztési moratóriummal

D MTI20111202012
2020.12.18. 14:04 Módosítva: 2020.12.18. 14:12
Mindjárt vége az évnek, ám a koronavírus miatt bajba került cégek máig nem tudják, hogy a lakossági ügyfelek mellett nekik is meghosszabítják-e 2021. június 30-ig a hiteltörlesztési moratóriumot. A kormány megígért, majd elmulasztott vagy épp elfelejtett meghozni egy rendeletet.

A járványhelyzet okozta nehézségek enyhítésére a kormány március közepétől törlesztési moratóriumot biztosított minden lakossági és vállalati hitelszerződésre. Ez a jövő év elejével az érintettek egy részének lejár, ám bizonyos „veszélyeztetett” csoportok 2021. január 1-től még jövő júliusig élhetnek vele.

Az Index egy korábbi cikkben minden gyakorlati tudnivalót összegyűjtött az aktuális szabályokról, arról, hogy pontosan kik és milyen feltételekkel jogosultak a meghosszabbított moratóriumra. Illetve mire számítsanak azok, akiknek az év elejétől már nem él hitelfizetési haladék.

Kapcsolódó

Ha hitele van, most lesz feladata a törlesztési moratóriummal

Az év végén lejár a hiteltörlesztési moratórium, és csak bizonyos „veszélyeztetett” csoportoknak jár a jövőben.

Míg a lakossági ügyfelek és a bankok már azzal is pontosan tisztában lehetnek, hogy mi történik a hiteleikkel a továbbiakban, az máig rejtély, hogy milyen sors vár a hitellel rendelkező cégekre. Az ő esetükben is kiterjesztik-e 2021. július 1-ig a törlesztési moratóriumot, vagy ők végül elesnek a lehetőségtől?

A Moratórium 2-re számító, továbbra is törlesztési nehézségekkel küzdő hazai cégek pedig jelenleg úgy tapogatóznak a homályban, hogy egyhétnyi munkanap van hátra az évből. A kormány hiába ígérte több körben, egyelőre nem látott napvilágot a további céges moratóriumról szóló rendelet.

Moratórium nélkül teljes piaci szektorok tűnhetnek el

A moratórium nekünk óriási segítség volt, konkrétan a megmaradást jelentette, olyannyira, ha márciustól a mai napig nem kerülnek moratórium alá a vállalkozói hiteleink, nemhogy cég nincs, most én, mint magánszemély is komoly gondban lennék

– mondta el Szugyeczky Márton, a Koala Autorent ügyvezetője az Indexnek.

A hazai tulajdonú, független autókölcsönző cég, amelynek szolgáltatásait elsősorban a budapesti városlakók keresik, ráadásul a pandémia alatt egyáltalán nem számíthatott például a turizmusnak vagy a vendéglátásnak juttatott extra állami támogatásokra, kedvezményekre.

Mint a cég tulajdonosa mondja, ők már annak örülnének, ha 40-50 százalék közti árbevételvesztéssel zárhatnák az évet. Ha január 11-től feloldják a korlátozásokat, Szugyeczky Mártonék arra számítanak, az ügyfeleik, mint a pezsgős dugó, úgy fognak otthonról kilőni.

Ha már egyszer megígérték, bízom benne, hogy a kormány nem meri meglépni, hogy mégsem indítja el a Moratórium 2-t a cégeknek. Azt nyilván ők sem akarhatják, hogy teljes szektorok, köztük az egész autókölcsönzői szektor, ilyen módon padlót fogjon

– fogalmazta meg reményeit, egyben aggodalmait a cégvezér, aki jelenleg a megközelítőleg 1,6 millió lakossági adós mellett egy a körülbelül 60 ezer vállalkozás közül, amelyik márciustól élt a hitelfizetési haladék lehetőségével.

A bankok sem tudják, hogy mi lesz a hiteles cégekkel

A gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 19-én a Facebookon jelentette be, hogy a jövő év legelejétől további hat hónapra meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot. Bizonyos feltételekkel, bizonyos csoportok számára.

A kormányfő akkor a vállalkozások esetében arról beszélt, hogy a vállalkozóknak majd be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a hitelfizetési moratóriumot, amelyre akkor kaphatnak lehetőséget, amennyiben a bevételük legalább 25 százalékkal csökkent.

Néhány nappal később, október 20-án az Országgyűlés meg is szavazta a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratórium meghosszabbítását 2021. június 30-ig a kiemelt társadalmi csoportok és a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások számára.

A Moratórium 2 törvény azonban egyáltalán nem részletezi, hogy a bajba jutott cégek milyen szempontok szerint halaszthatják tovább hitelfizetési kötelezettségeiket. Azaz jelenleg is fennáll egy komoly jogalkotási hiány, amely a cégek mellett ugyanúgy bizonytalanságban tartja a bankokat is.

A jogszabályhely egyelőre azt mondja ki, a hitelfizetés elhalasztását a vállalkozások a hitelezőiknél írásban kérhetik 2021. június 30-ig. A kérelemnek tartalmaznia kell a szerződés azonosításához szükséges adatokat, továbbá azokat az adatokat is, amelyek alapján a jogosultság megállapítható.

Majd a szövegben itt történik egy hivatkozás a „pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozás meghatározásáról szóló kormányrendeletre”, amelyből kiderül, hogy mely vállalkozás jogosult a meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumra.

Csakhogy ez az a rendelet, amely máig nem született meg, és egyelőre híre sincs. Éppen azért, miután nem kevés hitelfizetési gondokkal küzdő vállalkozó olvasójától kapott kétségbeesett levelet, az Index kérdéseivel a hét legelején megkereste a kormányrendelet megalkotásában illetékes Pénzügyminisztériumot.

A tárca azóta sem küldött választ a feltett kérdésekre:

  • Mely hazai cégek és milyen feltételekkel élhetnek 2021. június 30-ig a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával?
  • Mikorra várható, hogy megjelenik az előbbieket tisztázó kormányrendelet?
  • Valóban a 25 százalékos bevételkiesés jogosítaná a vállalkozásokat a hiteltörlesztési moratórium további igénybevételére?
  • Mindezt a cégek milyen formában igazolhatják a bankjuk, illetve az állam felé?

Amint válasz érkezik, arról mindenképpen beszámol az Index, akárcsak arról, ha közben napvilágot lát a Magyar Közlönyben várva várt, elfeledett rendelet.

(Borítókép: Egy ügyfél intézi banki ügyeit egy budapesti fiókban. Fotó: Marjai János / MTI)