A PM és a Századvég szerint is elérheti a 9 százalékot a költségvetési hiány

2020.12.18. 15:55
Az idei évre tervezett hiány a GDP-arányában 8–9 százalékosra várható – a Pénzügyminisztérium mellett a Századvég kutatása is erre jutott.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb elemzése szerint a járvány második hullámának vártnál jelentősebb hatása miatt 6,1 százalékos gazdasági visszaesés következhet be az idén, meghaladva a szeptemberben prognosztizált kicsit több mint 5 százalékot. Jövőre azonban 4,2, azt követően pedig 4,5 százalékkal bővülhet a GDP a gazdaságkutató szerint.

A Századvég szerint a következő évek prognózisai a szokásosnál nagyobb kockázatot rejtenek, nem ismert még ugyanis a kilábalás folyamata és a tartós károk volumene sem.

A második negyedév jelentős sokkhatása után a harmadik negyedév végére egyes ágazatok teljesítménye már elérte vagy akár meg is haladta a vírus megjelenése előtti szintet, de több szektor (például turizmus, szállítás) teljesítménye még érdemben elmaradt a korábbitól – hívták fel a figyelmet.

A gazdaságkutató szerint nagy hangsúlyt kell fektetni a korábbi évek szigorú költségvetési politikájához való visszatérésre, az államadósság határozott csökkentésére.

  • Az intézet várakozásai szerint a költségvetési deficit a jövő évben még magasan, 6,7 százalékon alakulhat, majd 2022-re 3,5 százalékra csökkenhet.
  • A GDP-arányos államadósság a tavalyi 65,4 százalékos szintről idén 81,0 százalékig emelkedhet, majd ez 2022-re 73,7 százalékra mérséklődhet.

Úgy látják, hogy a költségvetési hiány az idén magasan, a GDP 8 százaléka fölött alakulhat a romló makrogazdasági környezet, illetve a növekvő kormányzati kiadások miatt.

Az idei évre tervezett hiány a GDP-arányában 8–9 százalékosra várható

– ezt már a Pénzügyminisztérium közölte pénteken az államháztartás központi alrendszerének tizenegy havi állásáról kiadott részletes tájékoztatójában.

A minisztérium megerősítette: a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményes végrehajtásához a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki. Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt.