Kijött a rendelet: nem emelhetnek díjat sem az önkormányzatok

2020.12.19. 12:31
A pénteken megjelent Magyar Közlöny többek között a helyi önkormányzatok adókivetését, az egyesült királyságbeliek uniós beutazását és a kötelező egészségbiztosítási szerződéseket is újraszabályozta.

A szombaton megjelent Magyar Közlönyben található 603/2020. kormányrendelet arról szól, ami miatt Karácsony Gergely hónapok óta csatázik a kormánnyal. A passzus lényege, hogy

a helyi önkormányzatok gazdasági társaságai, egyéb szervezetei – azok is, melyek közszolgáltatást végeznek – nem emelhetnek díjat a rendelet hatályba lépésének napjától, és új díjat sem vezethetnek be 2021. december 31-ig, sőt a meglévő díjakat sem emelhetik addig.

Ha a rendelet hatályba lépése előtt az önkormányzati tulajdonú szervezet szerződést kötött a díjemelésről, akkor az érvényben marad. A rendelet 2021. február 8-áig hatályos.

A főpolgármester a 2021-es budapesti költségvetést több alkalommal is a túlélés költségvetésének nevezte, miután a kormányzati döntések nyomán Budapest több olyan bevételétől is elesik, melyet korábban megkapott. Emiatt közlése szerint a fővárosnak 6 milliárd forinttal többet kell fizetnie az államkasszába, mint amennyi támogatást kap a működéshez, vagyis „nettó befizetővé” vált Budapest, a működési költségei pedig a 2013-as szint alá estek.

Emiatt novemberben a főpolgármester bejelentette, hogy több fővárosi közműcéget is összevon egy cégbe 2021. január 1-jétől. A hiányt továbbá adóemeléssel, új adókkal tudta volna mérsékelni, a kormány azonban erről hallani sem akar, és a fenti törvénnyel elvágta ennek lehetőségét.

Persze kivétel most is erősíti a szabályt, például nem érvényes a legújabb korlátozás, ha az önkormányzat egy legalább kétéves időtartamra vagy határozatlan időre megkötött szerződésben „számszerűsíthető módon” meghatározta a díjemelés mértékét, vagy ha a díjemelésről október 31. előtt döntöttek.

AMÍG EMELNI NEM, CSÖKKENTENI VISZONT SZABAD AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK LAKÁSAIK VAGY EGYÉB HELYISÉGEIK BÉRLETI SZERZŐDÉSÉT, AKKOR IS, HA A BÉRLŐ EZT NEM KEZDEMÉNYEZI.

Emellett a veszélyhelyzet végéig meg kell hosszabbítani minden állami és önkormányzati lakás vagy egyéb helyiség bérleti szerződését. 

Nincs rendes felmondás

A közlönyben kijött egy kormányrendelet a kötelező egészségbiztosításról is. Az egészségbiztosító eszerint a szolgáltatókkal kötött finanszírozási szerződést továbbra is 30 napos felmondási idővel, rendes felmondással megszüntetheti, ám a törvény kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltató nem bonthatja fel a finanszírozási szerződést rendes felmondással, vagyis írásban, indoklás nélkül.

Tehát a különböző állami és magánkórházak ez alapján nem bonthatják fel olyan egyszerűen a szolgáltatásokra vonatkozó megállapodásukat a biztosítóval, mint eddig.

A rendelet szintén a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés része, és jövő február 8-ig hatályos.

A cégek nagyon várják a hiteltörlesztési moratórium részleteiről szóló szabályozást, erről viszont nem jött ki kormányrendelet a közlönyben.