A generációváltást segítené az agrártárca

2020.12.19. 13:08

Az Agrárminisztérium legfontosabb feladata jövőre a generációváltás segítése – mondta Nagy István miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szerinte meg kell teremteni a gazdaság családon belüli átadásának a lehetőségét, mivel végeláthatatlan adminisztrációs feladatok nehezítik ezt. A tárcavezető úgy látja,

a másik fő akadály maga a földforgalmi szabályozás, amelynek jelenlegi rendelkezései nem teszik lehetővé, hogy a gazdaság működéséhez szükséges, másoktól bérelt földterületeket a családon belül átruházzák. 

A koronavírus-járvány számottevő kiesést okozott a magyar mezőgazdaságban, ugyanakkor rámutatott a hazai agrárium ütésállóságára és a hazai termékek fontosságára. Nőtt a helyi piacok forgalma, teret nyert az online kereskedelem, valamint a járvány ellenére megmaradt a beruházási igény – hangsúlyozta Nagy István.

Kapcsolódó

A következő hét évben a magyar agrárium több mint 12 milliárd euró uniós forráshoz jut

Komoly vitára lehet majd számítani az átmeneti nemzeti támogatások továbbvitelével kapcsolatban.

Hozzátette: az idén sohasem tapasztalt kihívásokkal kellett szembenéznie az ágazatnak; az agráriumban három vírussal is meg kellett küzdeni: a madárinfluenzával, a sertéspestissel, valamint a koronavírussal, de szerinte ide sorolható a pánik is, amelyet a világjárvány keltett az emberekben. Pusztított a fagy és az aszály, majd a heves esőzések. Mindezek ellenére rekordot döntött a kukorica hozama, a búza, az őszi árpa pedig minden idők második legnagyobb termésátlagát produkálta.