2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

A kormánybiztos mellett már egy miniszteri biztos is felelős a településfejlesztésért

2020.12.20. 14:50

A Magyar Közlöny december 18-i hivatalos értesítőjéből derült ki, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter új miniszteri biztost nevezett ki Gaal Gergely személyében, aki a helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért lesz felelős.

A miniszteri biztos feladatköreit az alábbiakban határozta meg Gulyás Gergely:

  • közreműködik a helyi szintű településfejlesztési igények összegyűjtésében;
  • javaslatot tesz a Miniszterelnökséget vezető miniszter részére a településfejlesztési igények megvalósíthatósága kapcsán;
  • részt vesz a feladatkörét érintő eseményeken, egyeztetéseken, illetve a településfejlesztési programok kommunikációjában.

Gaal Gergely a feladatainak ellátása során együttműködik majd a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal, azaz Gyopáros Alpárral, akinek egyébként profiljába tartozik a Magyar Falu Program és a Modern Városok Program is.

Az új miniszteri biztost – aki már a tizenhatodik kinevezett a Miniszterelnökségnél – tevékenysége ellátásáért a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 38. § (6) bekezdése szerinti díjazás és juttatások illetik meg.

Ez alapján a miniszteri biztos helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosult. Vagyis havi bruttó 1,3 és 1,65 millió forintra lehet jogosult.

Az értesítő szerint Gaal Gergelyt a tevékenysége ellátásában kétfős titkárság segíti. Indoklása nincs annak, hogy pontosabban mi szükség van egy újabb miniszteri biztosra, amelynek tevékenysége átfedésben van a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos munkájával.

Júniusban jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Gulyás Gergely javaslatára Orbán Viktor felmentette tisztségéből Bertáné Dr. Bényi Krisztinát, a modern városok és falvak fejlesztésének koordinációjáért felelős helyettes államtitkárt. A kormányfő egyúttal kinevezte dr. Botos Gyöngyvért a települési fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkárnak.