Tállai : Már több száz millió forintot spóroltak a családok az új illetékszabállyal

2020.12.21. 08:36

Néhány hónap alatt akár több száz millió forintot is a családoknál hagyhatott a július óta élő legújabb illetékszabály – mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Tállai András hangsúlyozta: nyár óta a testvérek közötti vagyonmozgások után sem ajándékozási, sem öröklési illetéket nem kell fizetni.

Kapcsolódó

Január elsejétől a csok esetében nincs illeték

Áfacsökkentés, illetékmentesség, kedvezményes lakásfelújítási hitel – ezek is a januártól induló otthonteremtési program elemei.

A jogszabály értelmében azok számítanak testvéreknek, akiknek legalább egy közös szülőjük vagy örökbefogadójuk van – hangsúlyozta Tállai András. Utalt arra: nem ez az első olyan illetékszabály-módosítás, amely a családi vagyon köztehermentes továbbadását segíti.

Egy 2010-es változtatás óta szabadon, illeték nélkül mozoghat a vagyon az egyenes ági rokonok között, vagyis fizetési kötelezettség nélkül szállhatnak a családi értékek szülőről gyermekre, nagyszülőről unokára.

Kapcsolódó

Megkönnyítené a testvérek öröklését a Fidesz

Kósa Lajos és Novák Katalin átírná az illetéktörvényt, hogy testvérek is illetékmentesen örökölhessenek és kaphassanak ajándékot.

Két évvel később úgy határozott a törvényhozás, hogy a mentességet a házastársak ügyeire is kiterjeszti. Az illeték azóta sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem jön szóba. 

Az eddigi kedvezményes rendelkezések évente nagyjából 40 milliárd forintot hagynak a családoknál – mondta az államtitkár.