Pályázatdömpinggel indulhat a jövő év

2020.12.21. 08:13 Módosítva: 2020.12.21. 08:13

Rajtolnak a 2021–2027-es uniós ciklus vállalkozásfejlesztési pályázatai, az első körben csak beruházásokra és innovációs projektekre több mint 330 milliárd forint jut – írja a hétfői Világgazdaság.

Pénteken elindult a Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program (Vinop) első pályázatainak társadalmi egyeztetése – jelentette be aznap Varga Mihály pénzügyminiszter. Az első négy pályázat 414 milliárd forint keretösszeggel már január elején megjelenik, nyárra pedig a kifizetések is megtörténhetnek. Beruházásokban, kutatás-fejlesztésben, innovációban, képzésekben segítik ezek a pályázatok a cégeket. A miniszter szerint minden eddiginél nagyobb operatív programról van szó:

már a Vinop első évében, 2021-ben több mint 2000 milliárd forintnyi pályázatot hirdetnek.

A középpontban továbbra is a versenyképesség, a hatékonyságnövelés, az innováció és a munkahelyek megvédése áll – közölte a gazdasági napilappal Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy a 2021–2027-es időszak egyik legfontosabb vállalkozásoknak szóló programja a Vinop lesz, amely a 2014–2020-as Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) folytatásának tekinthető.

A Via Credit közleménye kiemeli, hogy míg a Ginop pályázataiból a Pest megyében működő cégeket teljes egészében kizárták, a Vinop esetében ezt a korlátot eltörölték.

  • Innovációs célú pályázatokra az új ciklusban akár az 500 milliárd forintot is meghaladhatja az e célra szánt összeg: januárban 136 milliárd forintnyi felhívás jelenik meg.
  • A kutatás-fejlesztési pályázatoknál az innováció megvalósításához kapcsolódó technológiai berendezésekre, bérekre, anyagra és szolgáltatásra lehet a támogatást igénybe venni, Budapesten kívül az összes megyéből lehet pályázni: a vállalkozások méretkategória szerint 50 millió–1 milliárd forint támogatásra jelentkezhetnek.
  • A beruházások támogatására 200 milliárdos keretű pályázat van, az egy pályázó által kapható támogatás csaknem 630 millió forint.

A lap felhívja a figyelmet, hogy mindezek mellett az IFKA (Iparfejlesztési Nonprofit Kft.) adatai alapján számos jel arra utal, hogy több tematikus pályázat is várható az év elején. Ilyen az egészségipari pályázat 23 milliárd,az élelmiszeripari pályázat 35 milliárd, a Magyar multi program 12 milliárd, a Zöld bajnokok 7 milliárd, illetve a műanyag termékek helyettesítésére kiírt pályázat 3 milliárd forint értékben.

Ez azt jelenti, hogy az év eleji pályázatdömping összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot.