Ráférnek a felújítások a magyar lakásállományra

DSC 2648
2020.12.21. 13:08 Módosítva: 2020.12.21. 13:11

A korábban bejelentett, jövőre startoló állami lakásfelújítási programban még többen vehetnek részt, mivel a jogosultak várhatóan támogatott kedvezményes hitelből is finanszírozhatják a korszerűsítést – hívta fel a figyelmet az Ingatlan.com. Rá is férnek a felújítások a lakásállományra: az ingatlanos portálon idén 425 ezer lakóingatlant hirdettek meg, amelynek 18 százalékát felújítandóként kínálták eladásra.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy jövőre a gyermekes vagy gyermeket váró családok a lakásfelújításra fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot utólag vissza nem térítendő támogatásként kapnak az államtól. Az érintettek pedig 2021 februárjától a korszerűsítéshez államilag támogatott, maximum 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású hitelt igényelhetnek.

„Azzal, hogy az eddig megjelent hírek szerint februártól hitelből is finanszírozni lehet a felújítást, még többen választhatják ezt a megoldást. Akár 100 ezer lakóingatlanban kerülhet sor korszerűsítésre az új lehetőségnek köszönhetően” – idézi a portál közleménye Balogh Lászlót. A vezető gazdasági szakértő szerint a lakásfelújításra vonatkozó hitel két szempontból is praktikus lehet:

  • egyrészt a felújítást tervező családok már a munkálatok megkezdése előtt pénzhez juthatnak;
  • másrészt a hitelszakértők már a kölcsön felvétele előtt segíthetnek abban, hogy milyen költségeket milyen arányban térít vissza az állam a felújítást végző családoknak támogatás formájában.

Balogh László szerint

így jobban elkerülhető az olyan kellemetlen meglepetés, amikor a felújítást követően derül ki egy kiadásról, hogy mégsem jár vissza utána állami támogatás.

A kínálati piacon idén megjelent fővárosi lakásoknak a 20 százalékára fér rá a korszerűsítés az eladók szerint, a megyeszékhelyeken és kisebb városokban a felújítandó lakások aránya 16 és 15 százalékos, a községekben pedig több mint 20 százalékot tett ki. A 2020-ban energetikailag besorolt ingatlanok majdnem fele átlagos vagy annál rosszabb kategóriába tartozik. Ezek közül az átlagos minősítésű energiatanúsítványt kapott ingatlanok aránya csupán 10 százalék, ami az Ingatlan.com szakértője szerint intő jel lehet a lakásállomány minőségére vonatkozóan – olvasható az Ingatlan.com közleményében.

Kapcsolódó

Mennyi lakásfelújítási támogatás kérhető, és mire?

Olvasóink kérdéseire válaszolva az Index kiderítette, hogy a családok mikor járnak a legjobban, ha megszépítenék otthonukat.

(Borítókép: Bődey János / Index)