Mégis lesz brexitmegállapodás?

2020.12.23. 16:12

Szerda délutáni sajtóértesülések szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság nagyon közel állnak ahhoz, hogy megegyezzenek a brexit gazdasági feltételeiről. 

Úgy fest, hogy már nagyon közel van a megegyezés, ma vagy holnap érkezhet a bejelentés

– mondta egy, a Reutersnek névtelenül nyilatkozó európai diplomata. 

Eközben az  Európai Bizottság nemrég ugyanis arra kérte a kérte a tagállamok nagyköveteit:

úgy készüljenek, hogy elképzelhető az, hogy Karácsonykor is össze kell ülniük.

Ugyanis ha ma vagy holnap sikerül létrehozni a megállapodást, akkor azt követően először nekik kell majd jóváhagyniuk azt a tagállamok nevében. 

A múlt héten még úgy tűnt, hogy ha az előző vasárnapig vagy hétfőig nem készül el a megállapodás előzetes szövege, akkor a jövő év elejétől kezdve visszaállhatnak a vámok az Egyesült Királyság és az EU közt. 

Az értesülést a The Sun megerősítette. Politikai tudósítójuk szerint ugyancsak elképzelhető, hogy ma vagy holnap sikerül tető alá hozniuk a „közel 2000 oldalas szerződést”.

Állítása szerint az elektromos autókat érintő szabályozások tekintetében vannak még konfliktusokat a felek közt. 

Egy másik forrás úgy fogalmazott a lapnak: 

Még nem szállt fel a fehér füst, de a gyufákat már meggyújtották. 

A brit politikusok óvatosabbak

Az EU képviselőinek optimizmusát némileg ellenpontozzák a másik oldalról érkező reakcióik. A brit politikusok szerint ugyanis még mindig sok mindenben különbözik az EU és az Egyesült Királyság képviselőinek véleménye. 

Robert Jenrick államtitkár úgy nyilatkozott: bár valóban történtek előrelépések, de ezek még nem elegek ahhoz, hogy biztosra vehessük a megállapodás létrejöttét.