Három év haladék az öntözőkutak bejelentésére

2020.12.26. 12:59

Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, amely megoldást nyújt az engedély nélkül kialakított, mezőgazdasági öntözést szolgáló kutak helyzetének rendezésére, valamint egyszerűsíti az ilyen kutak nyilvántartásba vételét és vízjogi engedélyezését – olvasható az Agrarforum.hu oldalon. Nagy István agrárminiszter közölte: a tárca célja a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése.

Kapcsolódó

WWF: Katasztrofális következményei lehetnek az új vízgazdálkodási törvényjavaslatnak

Látszólag enyhíti, valójában hosszú távon súlyosbítja a mezőgazdasági termelés vízhiányát – állítja a szervezet.

Az Agrárminisztérium becslései alapján

Magyarországon tízezer és százezer közé tehető az engedély nélkül üzemelő öntözőkutak száma,

ezek a felszín alatti vízkészletek védelmének szempontjából is kockázatot jelenthetnek. A törvénymódosítás célja az is, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak és a környezetnek.

A január 1-én hatályba lépő jogszabály alapján az Agrárminisztérium kútamnesztiát hirdet a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő, mezőgazdasági öntözési célú kutakra:

a bejelentésük a Nemzeti Földügyi Központhoz 2023. december 31-éig szankciómentes lesz.

A törvénymódosítás emellett lényegesen egyszerűsíti a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezés eljárását is. A bonyolult adminisztráció helyett egy egyszerűsített adatlapon kell a bejelentést megtenni, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik.