15 milliárddal támogatják a turisztikai munkahelyeket

2020.12.28. 11:01

Az ágazati bértámogatási programban, ami a vendéglátásban, a turizmusban, a szolgáltatói szektorban tevékenykedőknek nyújt segítséget, eddig 10 ezer munkáltató

csaknem 70 ezer munkavállaló esetében nyújtott be kérelmet, és 15 milliárd forintot ítéltek meg támogatásként 

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor hétfőn a Facebookon publikált videójában.

Bodó szerint a programra azért van szükség, mert a koronavírus-járvány második hullámában a kormánynak már célirányosan kell azokat az ágazatokat segíteni, amelyek komoly hátrányokat szenvednek.

Járulékot sem szednek

A támogatás lehetőségével a szállásadók, az utazásszervezők, valamint azok a buszosszolgáltatók is élhetnek, akik a turizmus területén tevékenykednek. Az ágazati bértámogatás igényelhető maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241 500 forint.

Kiemelte, hogy a kifizetett bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadók állják, akiknek a program ideje alatt járulékot sem kell fizetniük, így a munkabérköltségek közel kétharmadát az állam biztosítja. Az államtitkár szerint

a legtöbb igénylés a fővárosból érkezik, az adatok azt mutatják, hogy a munkaadók átlagosan 101 ezer forintot igényelnek (ez a munkabér 50 százaléka).

Bodó Sándor elmondta, a pályázat részletei a munka.hu oldalon találhatók, a munkaadók a foglalkoztatási főosztályokon adhatják le a kérelmüket, amelyhez csatolni kell a dolgozók munkaszerződését is.

Az államtitkár rámutatott, a járvány idején a kormány a elkötelezett a hatékony egészségügyi védekezés és a gazdasági mentőcsomag kialakításában, amiben a munkahelyek megőrzését tekintették a legfontosabbnak. Kiemelte, hogy a vírushelyzet első és második hullámában bevezetett programok 1,6 millió dolgozó munkahelyének megőrzésében segítettek, és hogy a programnak köszönhetően nyár végére a regisztrált álláskeresők száma ismét 300 ezer alá csökkent.