Jövőre már érkezik a 13. havi nyugdíj egynegyede is

2020.12.28. 19:07

A nyugdíjak kifizetése jövőre is a megszokott módon, havonta, a tárgyhónapra történik – írta a Napi. hu a nyugdíjbiztosító kifizetésekkel kapcsolatos menetrendjét ismertetve.

A nyugellátás folyósítása legkorábban attól a naptól kezdve, amelytől azt határozattal megállapították a jogosultság megszűnésének (megszüntetésének) napjáig, de legfeljebb a jogosult elhalálozásának a napját magában foglaló naptári hónap utolsó napjáig történik meg. A nyugdíjakat a posta a korábbi évek megszokott rendszerében kézbesíti, a banki átutalások esetében 11 hónapban a hónap közepén, egyszer viszont korábban érkezik majd 2021-ben.

Kapcsolódó

MNB: érdemes önkéntes nyugdíjpénztárba fektetni

Az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos költségszintje hosszú távon 1 százalék alatt marad; továbbra is versenyképes öngondoskodási megtakarítási forma.

Az először 2021 februárjában érkező 13. havi nyugdíj nem csak az öregségi nyugdíjasoknak jár majd, összege a rendes ellátás 25 százaléka lesz majd első körben. A kormány ígérete szerint ez négy év alatt egészül ki a teljes havi összegre.

Legkorábban a februári kifizetésnél kaphatják kézhez az emelt összeget a jogosultak. 

Kapcsolódó

Egyetlen képviselő szavazott nemmel a 13. havi nyugdíjra, Facebookon magyarázta el, hogy miért

A Jobbikból kilépett Bencsik János szerint egyedül ő hozott felelős döntést a parlamentben.

Az ellátotti kör esetében a Magyar Nemzeti Banknál mintegy 134 ezer forintos havi átlagnyugdíjat várnak 2021-re, ami mintegy 33,5 ezer forint pluszjuttatással egészül ki jövő februárban.