Történelmi fellendülést jósol az Oxford Economics

2021.01.01. 16:17 Módosítva: 2021.01.01. 16:18

Londoni pénzügyi elemzők szerint több évtizede nem tapasztalt ütemű fellendülés indulhat az idén a világgazdaságban, miután a koronavírus elleni globális oltási kampány kiteljesedésével várhatóan megkezdődik az élet visszatérése a normális kerékvágásba.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év első napján összeállítja a következő tizenkét hónapra szóló átfogó világgazdasági prognózisát. Pénteken ismertetett előrejelzésük szerint

több szektorban az áremelkedés mellett a szolgáltatók megugró kereslettel is számolhatnak, amellyel nem biztos, hogy tartani tudják majd a lépést.

Különösen igaz lehet ez a turizmus területén, mivel a járvány miatt az elmúlt évben az emberek nem utazhattak.

Ebben a környezetben a CEBR londoni elemzői azzal számolnak, hogy

a világgazdasági szintű GDP-érték – amely számításaik szerint tavaly 4,4 százalékkal zuhant – az idén 5,3 százalékkal növekszik.

A cég kiemeli, hogy legutóbb 45 évvel ezelőtt, 1976-ban volt ugyanilyen ütemű éves növekedés a világgazdaságban. Szerintük hasonló tényezők miatt a brit gazdaság növekedési üteme is több évtizedes rekordot dönthet az idén. A brit hazai össztermék ugyanis tavaly 11,4 százalékkal zuhant, a járvány idején azonban 200 milliárd font (82 ezer milliárd forint) pótlólagos megtakarítás képződött a brit háztartási szektorban. Ha ez az összeg idén kiadásként jelenik meg, a brit GDP-érték 8 százalék körüli ütemben is bővülhet 2021-ben – áll a CEBR pénteki előrejelzésében.

A CEBR történelmi távlatú visszatekintése szerint a brit gazdaság a legutóbbi évszázad során csak 1915-ben, 1927-ben, 1940-ben és 1941-ben produkált ilyen vagy ehhez hasonló növekedési ütemeket. A világgazdaság növekedési kilátásairól más nagy londoni házak is derűlátó előrejelzéseket állítottak össze a koronavírus elleni vakcinák megjelenése nyomán. Az Oxford Economics új, felülvizsgált előrejelzésében az általa eddig valószínűsített 4,9 százalékról 5,2 százalékra emelte 2021-re szóló globális növekedési prognózisát.

A tanulmányban szereplő visszatekintő kimutatás szerint ez erőteljesebb növekedés lesz, mint amelyet a világgazdaság a globális pénzügyi válság után, 2010-ben elért, és meghaladja az 1980-as, illetve az 1990-es évek recessziói utáni kilábalások ütemét is.

Az Oxford Economics grafikus elemzése szerint az idei naptári év negyedévenkénti globális növekedéseinek átlaga 1978 óta a legmagasabb lesz. Hangsúlyozták, hogy 2020 nagy részére határozottan lefelé ható előrejelzési kockázatokat érzékelt. Annak nyomán azonban, hogy immár legalább három biztonságos és hatékony vakcina is megjelent, több lefelé ható kockázati tényező elenyészett, közöttük a számos további járványhullám rizikója is, az előrejelzéseknek felhajtóerőt adó tényezők száma ezzel egy időben növekedésnek indult – áll az Oxford Economics tanulmányában.