Eltörölték a nyugdíjminimum időkorlátját

2021.01.02. 10:35

Akár időkorlátozás nélkül maradhat az öregségi nyugdíj legkisebb összege – derül ki a nyugdijguru oldaláról.

Farkas András nyugdíjszakértő friss bejegyzésében a Magyar Közlöny december 30-i számában megjelent rendeletek módosítását elemzi, amely szerint akár hosszú időre maradhat az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ez jelenleg 28 500 forint.

Az elmúlt 13 évben legalább évente módosítani kellett a nyugdíj-megállapítás legkésőbbi időpontját, amely időpont előtt megállapított öregségi nyugdíjak és árvaellátások esetén alkalmazni kellett ezt a rendelkezést – még ha a megalázóan alacsony összegek nem is módosultak soha az elmúlt közel másfél évtizedben. 2021. január 1-jétől viszont akár azt idők végezetéig maradhat ez a rémisztően alacsony összeg

– elemez a szakértő.

Vagyis a rendelet módosítása értelmében már nincs szükség arra, hogy évente legalább egy alkalommal megállapítsák az öregségi nyugdíjak és árvaellátások összegét.

Az elemzés kitér arra is, hogy szintén időkorlát nélküli az árvaellátás legkisebb összege, amely havi 24 250 forint.

Farkas András nyugdíjszakértő hozzátette, az öregségi nyugdíj összege 13 év óta nem emelkedett. Az összeg változatlansága azonban nemcsak a nyugdíjasokat érinti, ehhez az összeghez viszonyítva állapítják meg a további, nyugdíj jellegű ellátások összegét is. A szakértő véleménye szerint az összeget annak költségvetési hatása miatt nem emelik. 

Az öregségi nyugdíj megállapításán túl számos egyéb területen játszik fontos szerepet az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, s ezek összesített költségvetési hatása már olyan számottevő, hogy annak érdemi növelése mindenképpen komoly mérlegelést igényel.

A december 30-i rendeletnek van pozitív rendelkezése is, hívja fel a figyelmet Farkas András. Eszerint a nyugdíjfolyósító szerv

február hónapban folyósítja a jogosultak részére a 2021. januári nyugdíjuk egynegyedét

mint a 13. havi nyugdíj négy éven át tartó visszaépítése első lépéseként járó pluszösszeget.

A jogosultak így első ízben a 2021. februári nyugdíjukkal együtt, de attól függetlenül kapják meg a juttatást.