Kutató: csődhullám jöhet Németországban

2021.01.02. 15:12 Módosítva: 2021.01.02. 15:20

Minél tovább tart a zárlat, annál több vállalat kerül a lehetőségei határára, és annál több lesz kénytelen csődöt jelenteni

– mondta Marcel Fratzscher, a berlini DIW (Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke arról, mire számít Németország gazdaságában.

Az Augsburger Allgemeine lapnak adott, az MTI által szemlézett interjúban a gazdaságkutató intézet vezetője kifejtette: a második zárlatnak súlyosabb következményei lesznek a vártnál.

A kérdés nem az, hogy lesz-e csődhullám, hanem hogy mikor

– fogalmazott. Hozzátéve, hogy a csődök miatt a munkanélküliség is növekedni fog.

Fratzscher nem számít sok jóra, meglátása szerint a német munkaerőpiaci helyzet kedvezőtlenebb annál, amit a statisztikák mutatnak.

Tavaly ugyanis közel 600 ezer, társadalombiztosítási járulékot fizető alkalmazott veszítette el az állását. Ehhez jön még mintegy 850 ezer kisegítő foglalkoztatott, aki sem munkanélküli segélyre, sem részmunkaidős foglalkoztatási támogatásra nem tarthat igényt.

Nagy veszteség érte emellett a mintegy két és fél millió önálló dolgozót is.

Németországban még az új év előtt új csúcsot ért el a koronavírus-járvány napi halálos áldozatainak a száma. A járvány lassítására december közepén a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó országos zárlatot vezettek be. Az ünnepi eseményeket, így a szilvesztert is szerény keretek között töltötték a németek, az utcabálok és a családi összejövetelek elmaradtak az idén.

A szövetségi kormány és a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányok közös döntése szerint a korlátozások egyelőre január 10-ig érvényesek, de Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter már előre jelezte: valószínűleg nem fog visszaállni a zárlat előtti élet 11. után. 

Az adatok azt jelzik, hogy a határidőig nem csökken kellőképpen az új fertőződések száma, ezért a korlátozások egy részét meg kell hosszabbítani – fejtette ki a miniszter.