Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Hajszálon múlott, de nem jött össze Musk álma

2021.01.02. 20:14

Elon Musk, a Tesla elektromos autókat gyártó vállalat nagy célt tűzött ki 2020 végéig:

leszállítanak félmilliót autót. 

A cégnek majdnem sikerült is megvalósítania Musk célkitűzését:

499 ezer 550 autó került kiszállításra, „csupán″ 450 autón múlott, hogy áttörjék az álomhatárt.

A Wall Street becsléseit  azonban sikerült meghaladni, a tőzsdeértékesítő 481 ezer 261 jármű leszállítását tippelte. Megjegyzendő, hogy a cég a leszállítás alatt az érti, hogy az autót átadta a vásárlónak, és a papírokkal is minden rendben van.

Musk üdvözölte az eredményt annak ellenére is, hogy egy kiszivárgott céges körlevelében biztatott mindenkit, hogy menni fog. 

Nagyon büszke vagyok a Tesla-csapatra, hogy elértük ezt a mérföldkövet! A Tesla kezdetekor, úgy hittem, hogy (optimista szemmel) 10% esélyünk van a túlélésre.

Az eredmény annak tekintetében is elismerésre méltó, hogy a Tesla eladásai tavaly 15 százalékkal csökkentek 2019 második feléhez képest. Ahhoz, hogy 2020 végéig elérje a kitűzött 500 ezres leszállítást, a tavalyi év utolsó negyedévében 181 ezer 650-en járműt kellett volna értékesítenie.A Tesla még októberben belátta, hogy az ambiciózus cél elérése nehezebb lesz, mint gondolták, de a megoldást az olcsóbb, elérhetőbb modellek gyártásában látta. A tavalyi év elején még azzal számolt, hogy „kényelmesen meghaladja az 500 000 egységet". Ebből nem is engedett lejjebb, annak ellenére sem, hogy a koronavírus-járvány miatt globálisan csökkent a gépjárműk iránti kereslet. Kína azonban kiváló piacot biztosított az értékesítésnek: csak novemberben 22 ezer Model 3-at adtak el.

A cég közlése szerint a gyártási tervet sikerült teljesíteni: több 507 ezer autót gyártottak le.