Tanulságos, ahogy a kínaiak visszatértek az irodákba

2021.01.02. 17:59 Módosítva: 2021.01.02. 18:04

A Harvard Business Review kutatói 350 vuhani dolgozó tapasztalatát mérték fel, hogy mi történt, miután a koronavírus-járvány forrásaként számontartott kínai városban a szigorú korlátozások feloldásával áprilisban visszatért a megszokott menetrend, beleértve a hagyományos munkahelyi, irodai életet – írja az mfor.

Kapcsolódó

Nem ötvenezer, hanem félmillió fertőzött lehetett Vuhanban

Az év elején elözönlötték a kórházakat a lázas betegek, de a kórházakban sem a diagnosztizálásukhoz, sem a kezelésükhöz nem volt elegendő munkaerő.

A kutatás egyik fő tanulsága az volt, hogy sokkal hatékonyabban dolgoztak a munkavállalók, akik mentálisan, fejben is tudatosan felkészültek a visszatérésre a munkahelyükre. Illetve azokon a helyeken is javult a teljesítmény, ahol a vezetők figyeltek a biztonságos, egészséges munkakörnyezet kialakítására.

Szintén kiderült, hogy a dolgozók akkor tartották be leginkább a védelmi intézkedéseket, mikor a vezetőség egyértelműen kommunikálta a szabályokat, majd kedvesen, mégis következetesen kérte ezeket betartását. Szintén fontos volt a megfelelő védelmi eszközök biztosítása a munkatársaknak, akárcsak a rendszeres irodai fertőtlenítés.

A vuhaniak beszámolói alapján a Harvard Business Review legfontosabb tanulságként azt fogalmazta meg, hogy azoknál a cégeknél, ahol csak a dolgozóktól várták el az előírások betartását, a munkavállalók igencsak hamar bizalmatlanná váltak a járvány elleni védekezés hatékonyságával, illetve szükségességével kapcsolatban. Ettől ráadásul sokat romlott a munkahelyi teljesítmény is.

Kapcsolódó

Nyolc éve nem látott mértékben gyorsult a kínai gazdaság

A remek adatot a gazdaság felét adó, szolgáltatásokat és építőipart tömörítő szektor produkálta Kínában.