Tállai András: Sikerrel zárult a magyar pálinka-szabadságharc

2021.01.02. 13:38 Módosítva: 2021.01.02. 13:38

Adóügyi könnyebbség az otthonra vágyó családoknak és tehercsökkentés a kisebb cégeknek – emelte ki a legfontosabb eredményeket a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek, amikor a legfontosabb 2021-es adóügyi változásokról számolt be.

Tállai András adóügyi államtitkár úgy fogalmazott, év elején nemcsak a szabályok változásához szokhattak hozzá az adófizetők, de ahhoz is, hogy a módosulások kedvezőbb feltételeket teremtenek. 

Tállai rámutatott arra, hogy január 1-jén öt százalékra csökkent az újlakás-értékesítések áfája, illetve az otthonra vágyó családok helyzetén könnyíthet, hogy az új évben történő lakásvásárlás

mentes lett a vissz­terhes vagyonszerzési illeték alól,

ha a vevő családi otthonteremtési kedvezményt használ fel. A mentesség jár új és használt ingatlan megvásárlásakor is a kedvezmény összegétől és a lakás forgalmi értékétől függetlenül.

Emellett az adóügyi államtitkár kitért arra is, hogy a magánszemélyek adótartozás esetén évente egyszer, az eddigi félmillió helyett

egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési lehetőséget.

A kisvállalkozások szempontjából a legfontosabb a helyi iparűzési adó átalakítása. Eszerint

a felére csökken a helyi teher maximális mértéke 2021-ben

azoknak az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és kisebb cégeknek, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és az árbevétele legfeljebb négymilliárd forint. A Pénzügyminisztérium kalkulációja szerint ez mintegy nyolcszázezer vállalkozást hoz kedvezőbb helyzetbe.

Katás változás

Az év elejével átalakultak a másik, kisvállalkozásoknak szóló adó, a kata szabályai is – tért ki a cikkben Tállai András. Új évtől a kisadózó vállalkozások tételes adójánál

negyvenszázalékos extra adó terheli a katás vállalkozásokat alkalmazó cégeket, ha a megbízások összértéke egy éven belül meghaladja a hárommillió forintot.

Az új teher kizárólag a kifizetések hárommillió forint feletti része után alkalmazandó, s nem a katásnak kell megfizetnie – emelte ki az államtitkár.

Pálinka szerelmem, légy az enyém!

Az év első napjától nem kell adót fizetni, ha a magánszemélyek akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket.

A menetesség 86 liter párlatig él

– hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Tállai András véleménye szerint teljes sikerrel zárult a magyar pálinka-szabadságharc,  ami azért is fontos, mert

a pálinkafőzés évszázados magyar hagyomány, ilyen értelemben az ország hétköznapjainak szerves része.