Csányi Sándor adhat új irányt az agrár-felsőoktatásnak

2021.01.04. 10:08

A Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől a hatékonyabb és magasabb színvonalú felsőoktatás érdekében alapítványi fenntartásban működik tovább – adta hírül a korábbi fenntartó szakminisztérium. Nevet is változtat, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem lesz az új elnevezése, az Országgyűlés 2020. december 15-i döntése értelmében.

Kapcsolódó

Újabb két egyetem válik alapítványivá

Pannon Egyetem és a Szent István Egyetem alakulhat át a jövőre.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a honlapján ma azt közölte:

a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Csányi Sándor,

az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, az ország egyik legnagyobb agrár-élelmiszeripari vállalatcsoportja, a Bonafarm tulajdonosa lesz.

A kuratórium tagja lesz:

  • Nagy István agrárminiszter,
  • Horn Péter, rector emeritus, az MTA rendes tagja,
  • Bedő Zoltán, az MTA rendes tagja és
  • Lázár János országgyűlési képviselő, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok állami feladatainak koordinálásáért felelős kormánybiztos.

A testület elsődleges feladata az intézmény hosszú távú célokat szem előtt tartó, folyamatos fejlődésének segítése, a korszerű és versenyképes képzés és kutatás feltételeinek megteremtése. A modellváltáshoz fűződő elvárás, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem sokszínű képzési palettájára építve és a hazai agrárgazdaság, -képzés és -kutatás nemzetközi elismertségét növelve, 2030-ra bekerüljön a világ 100 legjobb agrárfókuszú egyeteme közé – olvasható az ITM közleményében.

Kapcsolódó

Corvinus-reform: „csak azért ne kelljen külföldre menni, mert itthon nincsen jó képzés”

Hol tart az egyetem fejlesztése és nemzetköziesítése a "vírusos" tanév után?

A modellváltás első példája a Budapesti Corvinus Egyetem volt.

Kapcsolódó

Újabb hat egyetem kerül át alapítványi működésbe

Júliustól az állatorvosi, a MOME, a miskolci, a soproni, a Neumann és a Széchenyi egyetem is kikerül állami fenntartás alól.

A kormány döntése értelmében 2020. július 1-jétől az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Soproni Egyetem és a Széchenyi István Egyetem alapítói és fenntartói joga is a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványhoz került.