A nemzeti dohányboltok után jöhet a nemzeti oltóanyaggyár is

2021.01.04. 07:21

Ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban – adta közre az Mfor, és közelebbről is megvizsgálták a céget, amelynek a portál szerint a kormány is komoly szerepet szánhat a hazai vakcinagyártásban. 

Egy decemberi kormányhatározat szerint ugyanis a kabinet

egyetértett azzal, hogy  a Debreceni Egyetem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve végezze el a koronavírus elleni nemzeti oltóanyag kifejlesztését.

Majd a 2020-as költségvetés terhére elkülönítettek e célra 1,63 milliárd forintot, az egyetemek, főiskolák finanszírozására szolgáló keretében további 369,9 millió forintot pedig közvetlenül a Nemzeti Népegészségügyi Központ javára. 

Kiderítették például a cégnyilvántartás alapján, hogy a vállalat bejegyzése december 15-től hatályos, az alapító pedig a Debreceni Egyetem. A jegyzett tőkét öt darab, egyenként egymillió forintos névre szóló törzsrészvény alkotja. 

A cikk megemlíti azt is, hogy a cég fő tevékenysége inkább az infrastrukturális feltételek megteremtéséhez kapcsolódik, ezért könnyen lehet, hogy projektcégről van szó, bár a közreműködők személye inkább a kutatási irányt feltételezi, a vezérigazgató ugyanis Prépost Eszter Anna, a felügyelőbizottság tagjai pedig: Szabados Andrea, Kereki Edina és Takács Evelin. 

A cégadatokat visszakövetve a szemlélő rábukkanhat az Asianet Hungary Kft.-re, amely 2013-ban

beleütközött az akkoriban »intenzív piacszerzésen dolgozó« – nem mellékesen Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető – Elios Zrt.-be

– fogalmaz a cikk. Megjegyzik azt is, hogy Kereki Edina tulajdonos egy felszámolás alatt lévő cégben – a Deszab Trade Kft.-ben –, ahol egyik tulajdonostársa Böőr Zoltán, akinek a születési dátuma alapján szinte biztosan a korábbi labdarúgó lehet.