Eszter, Eliza
EUR 383,22 Ft
USD 357,45 Ft
14 °C
24 °C

Egyre kevesebb itthon az építési telek, és az is méregdrága

2021.01.04. 06:22

Ma átlagosan 23 millió forintot kell kiadni egy építési telekért Magyarországon – derült ki az Otthon Centrum friss elemzéséből, amely eredetileg az mfor.hu-n jelent meg.

A telekvásárlás szempontjából ezúttal is Buda, azon belül is a Hegyvidék, azaz a XII. kerület volt a legdrágább, ahol 2019 harmadik negyedévében csak százmillió feletti összegért vásároltak telkeket.

Kapcsolódó

Teljesen összezavarták a családtámogatások? – az Index segít

Mi mikor és hogyan lépett életbe – tegyünk tisztába mindent lépésről lépésre.

A III. kerületben is került sor 100 millió feletti tranzakciókra, tavaly jellemzően 70–120 milliós telkeket vásároltak Ürömhegyen, Testvérhegyen és Táborhegyen.

Belső-Óbudán nemegyszer négyzetméterenként 300 ezer forintot is fizettek a telekvásárlók, ám ezeken a telkeken a legtöbb esetben többlakásos társasházakat építtetnek a vásárlók.

A budai oldalon a XXII. kerület, Nagytétény bizonyult a legolcsóbbnak. A kerület vegyes képet mutat abból a szempontból, hogy 10 millióért és 100–130 millióért ugyanúgy kelt el itt telek.

Ahol a pesti oldalon 10 millió forint alatt kezdődtek a telekárak, és a legdrágábbak is csupán kivételes esetekben haladták meg a 40 milliós árat:

  • XV. kerület, azaz Rákospalota, Pestújhely és Újpalota környéke;
  • XVI. kerület, Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Sashalom, Rákosszentmihály;
  • XVII. kerület, Rákosmente;
  • XVIII. kerület, Pestszentlőrinc és Pestszentimre;
  • XIX. kerület, Kispest;
  • XX. kerület, Pesterzsébet.

A pesti kerületek között ugyanakkor a XIII. kerület továbbra is slágerhelyszín építkezés szempontjából. A legutóbbi Otthon Centrum-adatok azt mutatják, hogy Angyalföldön az átlagos telek-négyzetméterár 150 ezer forint. A belvárostól távolabbi, tömegközlekedéssel kevésbé megközelíthető részeken 50 millió alatt is vettek telket a kerületben.

Az agglomerációban 14 millió forint körül mozgott az átlagos telekár, a legnagyobb forgalommal Érden, Cegléden és Budaörsön.

Kapcsolódó

Ez lesokkol: 74 milliós panel, családi ház egy havi fizetésért

Ezek voltak a tavalyi év érdekességei az ingatlanpiacon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla