Nagyon nem erre számítottak Németországban

2021.01.05. 11:25 Módosítva: 2021.01.05. 11:27

A várt növekedés helyett csökkent a munkanélküliek száma Németországban a decemberi hónap folyamán, a munkanélküliségi ráta azonban a novemberi szinten maradt.

KEDDEN A BUNDESAGENTUR FÜR ARBEIT (BA) NÉMET SZÖVETSÉGI MUNKAÜGYI HIVATAL KÖZÖLTE, HOGY A MUNKANÉLKÜLISÉGI RÁTA ÁPRILIS ÓTA LEGALACSONYABB SZINTEN, 6,1 SZÁZALÉKON STAGNÁLT DECEMBERBEN. ERRE A SZINTRE NOVEMBERBEN KERÜLT ELŐSZÖR AZ OKTÓBERI 6,2 SZÁZALÉK UTÁN.

Elemzők is a novemberivel megegyező, azaz 6,1 százalékos decemberi munkanélküliségi rátával számoltak. A ráta tavalyi csúcsa 6,4 százalék volt, ezt három egymást követő hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban mérték. Az előző év decemberében 5 százalék volt a munkanélküliség Németországban.

Tavaly decemberben 2 millió 776 ezren voltak munka nélkül Németországban. Ez 37 ezerrel kevesebb novemberhez képest, amikor 40 ezeres csökkenést regisztráltak.

Szakértők a munkanélküliek számának 10 ezres emelkedésével számoltak decemberre.

A koronavírus-járvány következtében a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest. A harmadik negyedévben a GDP már 8,5 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

A német kormány az idei évre 4,4 százalékos gazdasági növekedést vár a tavalyi 5,5 százalékos csökkenést követően.