1,7 milliárddal csökkent a légi utasok száma 2020-ban

2021.01.08. 15:39

Nem meglepő, hogy jelentősen, több mint háromnegyedével visszaesett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 2020-ban. A 76 százalékos csökkenés a koronavírus-járvány számlájára írható, ez számszerűsítve úgy néz ki, hogy amíg 2019-ben 16,2 millió (induló és érkező) utas fordult meg a repülőtéren, addig 2020-ban csak 3,86 millió – közölte a Budapest Airport.

Egész Európát tekintve szintén elképesztő a helyzet, az Eurocontrol adatai alapján 1,7 milliárd utassal volt kevesebb, míg az éves járatszám 6 millióval csökkent a korlátozások, szigorítások miatt.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ugyanakkor folyamatosan indított és fogadott járatokat, és a Budapest Airport működése továbbra is stabil, sőt folyamatosan fejlesztették a repülőteret.

Már a 2021-es nyári menetrendi időszaktól is várható utasszám-növekedés, amely természetesen továbbra is nagyban függ a koronavírus elleni védőoltás elérhetőségétől és hatékonyságától, valamint a járvány további alakulásától

– mondta Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója, aki szerint készen állnak a forgalom újraindulására, ám az utasforgalom várhatóan csak 2022–2023-ra térhet vissza a 2019-es állapothoz.

A repülőtér 2020-ban alaposan megújult, a Budapest Airport átadta a 11 500 négyzetméteres utasmólót, valamint megépült a csomagosztályozási kapacitásokat 50 százalékkal megnövelő poggyászosztályozó csarnok is.

Megújult a terminálépület előtti, parkolásra és ki- és beszállásra szolgáló terület, a 2A Terminál új padlóburkolatot kapott, a Business és a Terminál Parkolót a terminállal összekötő sétány pedig a fejlesztéseknek köszönhetően esztétikusabb lett, és kedvezőtlen időjárás esetén is védelmet nyújt. A mosdók kapacitása csaknem 75 százalékkal nőtt, és 11 új ivókút is várja az utazóközönséget, akiket még korszerűbb és átláthatóbb tájékoztatórendszer segít. Az elmúlt évben kiépített automata rendszerek segítségével minimalizálható a személyek közötti kontaktus, továbbá a Budapest Airport a koronavírus-járvány kezdete óta folyamatos fertőtlenítő takarítással biztosítja az utasok és a személyzet egészségének védelmét.