Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Mutatjuk, hogy mennyi út újul meg

2021.01.08. 10:00 Módosítva: 2021.01.08. 10:01

Több mint 350 projektben, mintegy 1000 kilométernyi szakaszt újítanak fel 190 milliárd forint értékben − közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény adatai alapján 2010 és 2019 között több mint 6000 kilométernyi útszakaszt tettek rendbe, az elvégzett beruházások összértéke 755 milliárd forint volt. A Komplex Útfelújítási Programban 2016 óta mintegy 1500 kilométeren zajlottak beavatkozások. A teljes egészében hazai forrásból finanszírozott program tavaly befejeződött. A Magyar Falu Program és az uniós társfinanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kapcsolódó elemei mellett a közúthálózat korszerűsítése egy idén induló programban folytatódik.

DECEMBER VÉGÉN ÍRTÁK ALÁ A KIEMELT TÁRSADALMI IGÉNYEKEN ALAPULÓ KÖZÚTFELÚJÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉST AZ ORSZÁGOS KÖZÚTKEZELŐVEL. A KORMÁNY TÖBB MINT 157 MILLIÁRD FORINTOT BIZTOSÍT A MAGYAR KÖZÚT NONPROFIT ZRT. SZÁMÁRA CSAKNEM 590 KILOMÉTERNYI ÚTSZAKASZ RENDBETÉTELÉHEZ 2022-IG.

Az ITM által támogatott fő- és mellékúti korszerűsítések közül a program első két évében a leghosszabb egybefüggő szakaszként a Kecskemét-Dunaföldvár összeköttetés burkolata újul meg csaknem 46 kilométeren, ebből már idén elkészül három csomópont körforgalommá alakítása az 52-es főúton − mondta el Mosóczi Lászlót, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.

A 2021-ben befejeződő projektek dobogósai a Törökszentmiklós-Mezőberény (20,2 kilométer), a Derekegyháza-Székkutas (19,7 kilométer) és a Gyöngyös-Eger (15,1 kilométer) kapcsolatok egyes szakaszai. A forrásbiztosításnak köszönhetően a többi között jövőre zajárnyékoló fal is épül az M0 autóút mellett Pécel térségében, fél kilométeren.

Az idén induló Magyar Falu Program keretein belül csaknem 250 projekt több mint 550 kilométeren teszi lehetővé kistelepülési utak rendbetételét mintegy 90 milliárd forint értékben. Idén a kivitelezők közel 300 kilométeren érhetnek a hazai költségvetés terhére megvalósuló munkálatok végére 42 milliárd forintból.

2021 rekordév lehet számunkra az elindított projektek számában, a felújítandó szakaszok hosszában és a beruházásokra fordított összegben is. A döntő részben hazai költségvetési támogatásoknak köszönhetően kiemelkedő esztendő elé nézünk, ami az állami kezelésű országos közúthálózaton érezhető mértékű javulást hoz majd magával. A tervezett beruházások megvalósításával több százezer autós közlekedhet korszerű és biztonságos utakon. 

− hangsúlyozta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.