Ágnes
2 °C
11 °C

Átlépte a 800 milliárd dollárt a Tesla piaci tőkeértéke

2021.01.09. 14:28

A cég történetében először meghaladta a nyolcszázmilliárd dollárt a Tesla piaci tőkeértéke, miután részvényeinek árfolyama a New York-i elektronikus tőzsdén több mint 5 százalékkal emelkedett.

Az elektromos autóiról ismert amerikai óriásvállalat szélsebesen közelít az ezermilliárdosok klubjához, főnöke, Elon Musk pedig ennek köszönhetően megfosztotta a világ leggazdagabb emberének címétől Jeff Bezost, az Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat alapító-vezetőjét.

A Tesla csütörtökön még 816,04 dolláron zárta a kereskedést, amivel piaci kapitalizációja megközelítette a 774 milliárd dollárt. Ezzel a Tesla a Wall Street ötödik legértékesebb vállalata lett, közvetlenül a Google anyavállalata, az Alphabet (1204 milliárd dollár) mögött állt, megelőzve a Facebookot (765 milliárd dollár).

A Bloomberg hírügynökség a milliárdosokat vagyonuk alapján rangsoroló listáján Elon Musk már csütörtökön átvette a vezetést Jeff Bezostól, nettó vagyona ugyanis:

188,5 milliárd dollárra nőtt,

1,5 milliárd dollárral haladja meg az Amazon alapítójáét. Musk nagyjából egy év alatt jött fel a 35. helyről az elsőre, tavaly novemberben szorította le a második helyről Bill Gateset, a Microsoft társalapítóját. Musk és Bezos vállalataik legfőbb tulajdonosai, így vagyonuk mérete nagyban függ a részvényárfolyam alakulásától. Az 50. születésnapját idén júniusban betöltő Elon Musk a Tesla részvényeinek 21 százalékát birtokolja.