Szijjártó Péter: 1676 milliárd forintnyi beruházás jött Magyarországra a koronavírus-járvány alatt

2021.01.10. 10:14

2020-ban a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amire soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra, és mindez a világjárvány alatt történt – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. A befektetések előtt a vállalatok olyan szempontokat mérlegelnek, mint a munkaerő, a politikai stabilitás, a pénzügyi szempont, illetve a logisztikai, infrastrukturális kérdés.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország megerősítette pozícióját, ezt mutatja, hogy az amerikai befektetésekkel foglalkozó Site Selection magazin egymás után harmadszor választotta Magyarországot a világ 10 legkedveltebb befektetési helyszíne közé. Mindezek mellett megjegyezte, a keleti nyitás stratégiája is helyes volt, 2019-hez hasonlóan 2020-ban sem egy nyugati, hanem egy keleti országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, 2019-ben Dél-Koreából, 2020-ban pedig már Kínából.  

A nagy beruházásösztönzési programokból alapvetően új gépek, gépsorok vásárlására, új technológiák meghonosítására adtak támogatást, így a magyar vállalatok most ki tudják szolgálni azt a piaci keresletet, amely azért alakult ki, mert a világgazdaság változásai miatt egyes vállalati kapacitások bezártak vagy csökkentek.

A magyar gazdaság állapotát mutató számokban a második negyedévben már éreztetni kell a hatásukat azoknak a nagymértékű beruházásoknak, amelyek most megvalósultak vagy megvalósulnak a nagy beruházásösztönzési programok nyomán – mondta a miniszter, aki egyúttal jelezte, jelenleg 13 milliárd eurónyi nagyberuházásért versenyeznek, a cél, hogy azok Magyarországra érkezzenek.  • Hírek
  • Megtakarítás