Összevissza rángatják a bitcoin árfolyamát

2021.01.11. 17:17

Igencsak ugrált a bitcoin árfolyama hétfőn: reggel 8 óra körül 32 ezer dollár környékén állt, 12 óra előtt pár perccel azonban már 36 ezer felett is járt, cikkünk megjelenésekor pedig 33 ezer dollár körül mozgott az árfolyam.

A bitcoin árfolyama hétfőn képes volt 10 perc alatt akár ezer dollárt is erősödni, ahogy gyengülni is. 

A nyílt forráskódú digitális pénzt 2009 januárjában bocsátotta ki egy ismeretlen, és 2017 áprilisában lódult meg igazán, de akkor még 1000 dollár környékén lehetett kereskedni vele, azonban év végére megközelítette a 20 ezer dollárt. Aztán megindult lefelé a lejtőn: 2018 és 2020 között 3000 és 10000 dollár között ingadozott az árfolyama, majd tavaly márciusban kilőtt: 5000 dollárról indult meg az árfolyam. Decemberben megvolt a 20 ezres lélektani határ, majd múlt héten előbb a 35 ezer dolláros, majd pénteken a 40 ezer dolláros szintet is áttörte a bitcoin.

Mi is az a bitcoin?

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható, maximális készlete 21 millió. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint 10 percenként találnak meg a bányászok, ez alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben találnák meg. Ám a bányászkapacitás jelenlegi növekedési tendenciáját alapul véve az elemzők 2040–2050 közöttre teszik azt a dátumot, amikorra az összes bitcoin 99,9 százaléka ki lesz bányászva.

A Teletrader adatai szerint egyébként a hétfő délutáni 33 ezer dollár körüli árfolyam azt jelenti, hogy

  • egy hét alatt több mint 4,5 százalékkal,
  • egy hónap alatt több mint 85 százalékkal,
  • három hónap alatt 190 százalékkal,
  • míg egy év alatt közel 310 százalékkal

emelkedett a bitcoin árfolyama.

DE MIÉRT ÉPPEN MOST INDULT MEG FELFELÉ A BITCOIN?

Czeglédi Tamás, a Blockchaineum társalapítója az Indexnek decemberben azt mondta, hogy akkor nem is igazán voltak olyan hírek, amik erősíthették volna az árfolyamot. Sokan azt várták, hogy ha beütne egy válság, a bitcoin egyfajta menekülődevizaként működhet majd – erre a felvetésre Czeglédi portálunknak azt mondta, hogy már tavaly február-márciusban azt feltételezték, hogy kilő a bitcoin árfolyama.

Ez mégsem következett be, a bitcoin megint nem úgy viselkedett, ahogy azt sokan várták volna

– fogalmazott a blokkláncszakértő. Számítottak arra, hogy egyszer majd megindul felfelé az árfolyam, de erre az elmúlt években várniuk kellett, pedig maga a technológia kezdett egyre elfogadottabbá válni.

Az árfolyam megindulásának egyik lehetséges oka az intézményi szereplők megjelenése, akik 2020-ban gőzerővel kezdtek bitcoinba fektetni.

Egy 2018-as felmérés szerint 100-ból 30 ember hallott a bitcoinról, 100-ból két embernek pedig van bitcoinja. 2017-ben még a lakossági, kisbefektetői érdeklődés jellemezte ezt a kriptovalutát, 2020-ban viszont már komoly cégek vásárolják a bitcoint

– jelezte az Indexnek a Debreczeni Barnabás, Magyar Bitcoin Egyesület elnökségi tagja. Íme, néhány példa:

  • a PayPal is beszállt a kriptokereskedelembe;
  • a MicroStrategy szoftvercég 500 millió dolláros tartalékából 425 millióért vásárolt idén szeptemberben, majd kibocsátott újabb 650 millió dollárnyi kötvényt, amely egy nap alatt elkelt. Ráadásul ezt is bitcoinra fogja fordítani, ezzel pedig szinte már egy bitcoin-ETF-nek (Tőzsdén Kereskedett Alap) számít;
  • a Square fintech cég 50 millió dollárt fektetett bitcoinba;
  • a legnagyobb mennyiséget azonban a Grayscale birtokolja, összesen közel félmillió bitcoinja van a hedge fundnak, ők a legnagyobb halak a piacon.

Tőzsdén jegyzett cégek összesen tavaly decemberi cikkünk megjelenéséig több mint 953 ezer bitcoint vásároltak meg, míg ma, január 11-én már 1,17 milliónál járnak – a teljes lista itt található.