Matolcsy György: Várni kell a váratlant

2021.01.11. 15:37 Módosítva: 2021.01.11. 15:38

Matolcsy György szerint a történelem, ezen belül a gazdaság fejlődése is fraktál szerkezetű. A gazdasági ciklusok, sőt az évtizedes és évszázados ritmusok is olyan mintákat rajzolnak fel, ahol egy kisebb egység lefutása megegyezik az egész nagyobb szakasz lefutásával. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke úgy véli:

az elmúlt száz évben minden évtized elején nehéz időszakok kezdődtek, majd ezeket megoldottuk, az évtizedek közepén újból belefutottunk a nehezebb szakaszokba, majd az évtizedek végén általában jól álltunk.

Az MNB elnöke úgy fogalmaz a Novekedes.hu portálon megjelent írásában:

2010-től jön a sikeres magyar válságkezelés, ami különleges bravúr a 2010-es görög és a 2011–2012-es euróválság közepette.

Matolcsy úgy látja: az évtized közepén enyhe megingás jött a 2014/2015-ös politikai „események” és a beruházások 2016-os megtorpanása révén. Hozzáfűzte: az évtized végére az EU leggyorsabb növekedését érte el Magyarország 850 ezer új munkahellyel és teljes pénzügyi egyensúly mellett.

Kapcsolódó

Matolcsy: A pénz nem boldogít, de igen

Teljesen új stratégia kell sürgősen, mert minden meg fog változni. De ha jól csináljuk, 2050-re utolérjük Ausztriát.

A jegybank elnöke szerint, ahogyan 1920-ban, most is összetett válságot élünk át:

Nem egy, hanem két-három év alatt dolgozhatjuk fel az összetett válság összes hatását. Most először a munkaerőpiacon, a beruházások terén és a növekedés helyreállításában jelenhet meg a gazdaság stabilizálása.

Matolcsy figyelmeztet arra, ha nem lesz teljes a költségvetési egyensúly helyreállítása, akkor az évtized közepén megjelenhet egy újabb egyensúlyi válság. Az MNB elnöke hangsúlyozta: egy egész évtizedre, tehát 2030-ig kell tervet készíteni. Szerinte nem elég tervezni, meg kell teremteni az elgondolások sikeres végrehajtásának állami, elsősorban kormányzati és jegybanki feltételeit.

Várni kell a váratlant, és azt, hogy a jó lassabban, a nehézség gyorsabban érkezik el. A most szükséges reformokat az évtized elején kell meglépni, mert, mint az oltás, nem hatnak azonnal.

A jegybank elnöke úgy véli: érdemes megfogadni I Ching tanácsát;

Ha állhatatosak vagyunk, akkor a nehézség előnyünkre válik.