GKI: javult a fogyasztói bizalmi index

2021.01.12. 08:42

A  GKI fogyasztói bizalmi indexe a decemberi jelentős csökkenést követően januárban erősödött – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. a távirati irodával.

Az index értéke az év első hónapjában mínusz 33,8 pontra módosult, 4,7 ponttal emelkedett, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, azaz júliusi csúcsától, ami mínusz 26,9 pont volt.

Ugyanakkor az áprilisi pánikot jellemző mínusz 50 pont körüli értékhez képest számottevő a javulás.

Kapcsolódó

A májusi szintre esett vissza a GKI fogyasztói bizalmi indexe

A lakosság a magyar gazdaság pénzügyi helyzetének romlásától tart leginkább.

A cég szerint januárban a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen javulónak értékelte, ezzel összességében az áprilisi esés csaknem 60 százaléka visszaépült.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése is valamelyest javult januárban, de e téren az áprilisi zuhanásnak csupán 44 százalékát sikerült ledolgozni.

Áprilisban a legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött, itt a decemberi esést januárban is jelentős romlás követte, összességében a pesszimizmus erősödésének mindössze egynegyedét sikerült eltüntetni. A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése a 2019 nyarának közepén jelzett értékre emelkedett vissza. Ugyancsak kedvezőbb lett a fogyasztói inflációs várakozás.