Nyolcvanmillió forintra bírságolta a SPAR-t a Nébih

2021.01.12. 09:45

Jogerősen 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a SPAR Magyarország Kft.-vel szemben – olvasható a hivatal honlapján

A vállalkozás több élelmiszeripari beszállító esetében is tisztességtelen üzleti magatartást tanúsított, amikor mérhető forgalmi cél meghatározása nélkül úgynevezett. „fix bónusz” megfizetésére kötelezte őket.

A SPAR mintegy 75 millió forinttal károsította meg partnereit

– állapította meg a Nébih. 

A szakemberek az élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott szerződéses feltételek teljesülését vizsgálták a SPAR Magyarország Kft.-nél, a vizsgálatra kiválasztott tíz beszállító közül ötöt kötelezett úgynevezett „utólag kapott engedmény” megfizetésére az áruházlánc.

Az utólag fizetendő visszatérítés, az említett bónusz csak akkor felel meg a törvényi előírásoknak, ha azt tényleges forgalomnövekedésben megnyilvánuló többletteljesítmény alapján számolják el.

A „fix bónusz” kikötése ebben az esetben mindenképpen jogsértő – szögezi le az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. 

A SPAR Magyarország Kft. a jogsértés megállapításával kapcsolatban nem nyújtott be felülvizsgálati kérelmet, tehát a döntés jogerős.

A Nébih felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy a hatóság szakemberei a jövőben is folyamatosan ellenőrzik a kereskedők élelmiszeripari beszállítókkal szemben tanúsított üzleti magatartását, és minden esetben fellépnek a piaci pozíciójukkal visszaélő kereskedelmi vállalkozásokkal szemben.