Elképesztő visszaesés a vendéglátóhelyek forgalmában

2021.01.12. 11:25 Módosítva: 2021.01.12. 11:30

A járvány második hulláma ellen meghozott korlátozó intézkedések hatására mintegy 48 százalékkal mérséklődött a vendéglátóhelyek forgalmának volumene.

A statisztikai hivatal előzetes adatai szerint novemberben és decemberben is megközelítően 45 százalékkal csökkent a pénztárgépek alapján a vállalkozások árbevétele.

Ám még így is; a vendéglátóhelyek forgalmának visszaesése jóval mérsékeltebb a tavaszihoz képest – írta a Világgazdaság.

Kapcsolódó

Turisztikai Ügynökség: nyáron újraindulhat a turizmus

Az MTÜ vezérigazgatója szerint legalább 10 hónap kell, hogy az ágazat el tudja érni a járvány előtti szintet.

Ebben az is szerepet játszik, hogy több vendéglátóhely állt át a házhoz szállításra, illetve a munkahelyi és iskolai étkeztetés jóval kisebb mértékben csökkent, mert az első nyolc évfolyamon maradt az iskolai, tantermi oktatás.

Kapcsolódó

Sok vendéglátós nem fog tudni felállni a padlóról

Csak idén 470 milliárd forintot veszített a szektor, és még messze a válság vége.

Nem vár érdemi változást az első negyedévben a járványhelyzet miatt a Takarékbank vezető elemzője, Suppan Gergely. Szerinte csak az oltás beadásának előrehaladásával, fokozatosan lehet enyhíteni a korlátozásokon,  így a második negyedévben már némileg élénkülhet a vendéglátás forgalma, a turizmus nyáron indulhat be. Ha alkalmazzák a tervezett oltásigazolásokat, az a vendéglátásnak és a turizmusnak is lökést adhat.