Oltáshíradó: Magyarország nem áll rosszul

000 8YL8E7
2021.01.13. 10:31 Módosítva: 2021.01.13. 10:54

A világ eddigi legnagyobb oltási kampányában 43 ország összesen 30 milliónál is több adag vakcinát adott be a mai napig. A Bloomberg külön csapatot hozott létre az aktuális helyzet pontos követésére, mely szinte percre és darabszámra pontosan követi és elemzi az oltás helyzetét globálisan.

Elsőként az amerikai Pfizer és a német BioNTech RNS-alapú vakcináját engedélyezték a világ nyugati felén, melyet nem sokkal később az amerikai Moderna hasonló módszerrel készült védőoltása követett. Mindkét védőoltás 95 százalék körüli védettséget mutatott a 44 ezer, illetve 30 ezer ember bevonásával történt klinikai vizsgálatok során. A sort a brit–svéd AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, adenovírus vektor alapú oltásának engedélyezése folytatta, melyet az Egyesült Királyságban és Indiában hagytak jóvá elsőként.

Hozzájuk csatlakozott, illetve meg is előzte a nyugati gyártókat az orosz Gamaleya Intézet által fejlesztett, ugyancsak adenovírus vektoron alapuló vakcina, mellyel Oroszországban már augusztus 11. óta oltanak. A három kínai gyártó, a Sinovac, a Sinopharm és a Cansino egy régebbi, de jól bevált technológiát használ, melynek során a teljes koronavírus bekerül az oltóanyagba, elpusztított formában. Közülük a Sinopharm jár a legelőrébb, de Kínában már mindhárom vakcinával zajlanak oltások, ugyancsak augusztus óta. De nézzük a konkrét számokat! 

Darabszámra az Egyesült Államok és Kína messze a világ többi része előtt jár,

mindkét ország nagyjából 9 millió polgárát oltotta be eddig. Az EU összesen 3 213 000 embert vakcinált, amivel éppen csak megelőzi Nagy-Britanniát, ahol 2 843 000 adag beadásánál tartanak. Itt tehát a brexit előnyeit is láthatjuk akár, mivel

a britek az EU-nál korábban tudták engedélyezni az oltásokat, nem kellett a közös európai hatóság jóváhagyását megvárniuk.

A szigetországban így három héttel előbb kezdődtek az oltások az EU-hoz viszonyítva az amerikai Pfizer termékével, és saját, Oxfordban fejlesztett vakcinájukat is engedélyezni tudták. Ez utóbbi jóváhagyását a vakcinahíreket a tőzsdei mozgások miatt árgus szemekkel figyelő Marketwatch jelenleg január 29-re prognosztizálja az EU-ban.

A következő helyen jön egy meglepő adat: Izrael ugyanis kimagaslóan sok állampolgárát tudta beoltani, 1 870 000 beadott oltásnál járnak, ami az ország méretéhez képest kiemelkedően sok. Ennek magyarázata az is lehet, hogy

Izrael az EU-nál sokkal magasabb árban állapodott meg a gyártóval.

A Jerusalem Post tudósítása szerint Izrael ugyanis 47 dollár körüli áron vásárolt oltásokat, nagyrészt a Pfizertől. Ennek eredményeként az országba vasárnap újabb 700 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett. A beadott oltások tekintetében a következő helyen Oroszország áll, mintegy másfél millió beoltott emberrel, melyhez természetesen saját, Szputnyik V névre keresztelt vakcinájukat használták fel. Őket az Egyesült Arab Emírségek követik, 1 275 000 oltással. Az öböl menti ország különösen komolyan veszi a koronavírus elleni védekezést, melynek okairól és mikéntjéről mi is tudósítottunk.

Izraelben már minden ötödik lakost beoltották

Ez tehát az élmezőny. Magyarországon, ma reggel 87 ezer beadott oltásnál jártunk. Darabszám viszonylatában tegnap este Portugália 74 ezer beoltottnál járt, míg például Görögország 49 ezer beadott oltással büszkélkedhetett. Jó hír, hogy újabb adag oltóanyag is érkezett hazánkba. 

De nézzük a népesség arányához viszonyított adatokat, hiszen ez árul el igazán valós viszonyokat a vírus elleni küzdelem állásáról.

Az ott lakók több mint 20 százalékának beoltásával lakosságarányosan messze Izrael áll a legjobban.

Őket az Emírségek követik, 11,87 százalékkal, ahol az eredményes oltási kampánytól a turizmus mielőbbi helyreállásában is reménykednek. A harmadik helyen Bahrein áll, 6 százalékos átoltottsággal, majd Nagy-Britannia következik 4 százalékkal. Utánuk jön az USA, átlagban 3 százalékkal, de a tagállamok között hatalmas különbségekkel, majd Dánia, 2 százalék körüli oltási rátával.

Magyarország a legutóbbi hivatalos adatok szerint 0,88 százaléknál tart,

amivel még az élmezőnybe is beférünk, mivel közvetlenül Németország előtt járunk (0,83 százalék), és megelőzzük Portugáliát (0,72), Ausztriát (0,44), Norvégiát (0,39), Csehországot (0,38) és nem utolsósorban Franciaországot is (0,29). Ez utóbbi gyenge szereplésére némi magyarázatot adhat, hogy nagy vakcinagyártó révén elsősorban saját, tehát a Sanofi/Pasteur által fejlesztett védőoltásukat alkalmaznák, mely azonban igencsak le van maradva a többi fejlesztő mögött, és a másik vakcinaóriással, a GSK-val közösen fejlesztett védőoltást csak az év vége felé ígérik. 

Addigra várhatóan nekünk is lesz saját oltásunk, a Debreceni Egyetem révén.

(Borítókép: Pfizer–BioNTech vakcina. Fotó: Oscar Del Pozo / AFP)